Wetenschap
Voeding

Sporten verhoogt opname pinda-allergeen

Lichamelijke inspanning vergroot mogelijk de darmdoorlaatbaarheid voor bepaalde eiwitten, zo ontdekten Wageningse onderzoekers.
Tessa Louwerens

Foto: Shutterstock

De zoektocht naar duurzame eiwitbronnen roept vragen op over de potentiële gezondheidseffecten daarvan, bijvoorbeeld de invloed op ons afweersysteem. Daarom is het van belang om meer te weten over de opname en vertering van eiwitten. ‘Het is al langer bekend dat lichamelijke inspanning kan leiden tot een verhoogde darmdoorlaatbaarheid voor suikers, vertelt promovendus Lonneke Janssen Duijghuijsen. ‘Hetzelfde wordt gedacht van eiwitten, maar dit is nog niet experimenteel aangetoond.’

In de studie, die onderdeel uitmaakt van het IPOP Customized Nutrition programma, onderzochten wetenschappers de effecten van inspanning op de opname van eiwitten. Dit werd gedaan aan de hand van een modelstudie met het allergeen Ara h 6, een pinda-eiwit dat ernstige allergische reacties kan veroorzaken.

Rust versus fietsen

Tien gezonde deelnemers moesten 100 gram, zo’n drie handjes vol, pinda’s eten en dit wegspoelen met een suikeroplossing. Daarna mochten ze rustig gaan zitten lezen of computeren. Een week later werd dezelfde test herhaald. Alleen nu moesten de deelnemers na het eten van de pinda’s een uur fietsen.

Tijdens beide testen werden er op meerdere tijdstippen bloedmonsters afgenomen, waarin vervolgens de hoeveelheid pinda-allergeen werd bepaald. Daarnaast werd gemeten hoeveel suikeroplossing in het bloed was opgenomen. In de oplossing zitten twee suikers: lactulose en L-rhamnose. De verhouding tussen deze twee suikers, de L/R ratio, in het bloed is een maatstaf voor darmdoorlaatbaarheid. Lactulose is een grotere suiker die normaal nauwelijks door de darmwand gaat. Meer lactulose en dus een hogere ratio in het bloed wijst op een grotere darmdoorlaatbaarheid. Als laatste werd ook het gehalte aan FABP2 gemeten, dit is een eiwit dat vrijkomt bij darmschade.

Verhoogde darmdoorlaatbaarheid

Na het sporten werd er bij bijna alle deelnemers meer pinda-allergeen in het bloed gemeten. Daarbij werden wel grote individuele verschillen gevonden, variërend van helemaal geen verhoging tot 150 maal zo veel. Janssen Duijghuijsen: ‘We vonden een duidelijk verband tussen de darmdoorlaatbaarheid en de hoeveelheid pinda-allergeen in het bloed. Daarnaast waren er ook aanwijzingen voor darmschade.’

We vonden een duidelijk verband tussen de darmdoorlaatbaarheid en de hoeveelheid pinda-allergeen in het bloed

Waarom de darm doorlaatbaarder wordt na het sporten is volgens Janssen Duijghuijsen nog niet exact duidelijk. ‘We denken dat het komt omdat er minder bloed naar de darm gaat. Dit geeft schade aan de darm en daarnaast zorgt het ervoor dat de darm minder energie krijgt. Dit kan ertoe leiden dat de verbindingen tussen darmcellen verbroken worden, waardoor grotere moleculen erdoor kunnen.’ Dit mechanisme zou volgens de onderzoekster ook een rol kunnen spelen bij wat in de sportwetenschap bekend staat als “excercise-induced anaphylaxis” , een zeer ernstige allergische reactie die wordt getriggerd door sporten.

In de toekomst zou het volgens Janssen Duijghuijsen interessant zijn om te onderzoeken of sporten een vergelijkbaar effect heeft op de opname van andere eiwitten.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.