Wetenschap
Ultra

Trek

Niet alleen vogels trekken, ook insecten doen dat. Iedereen kent het voorbeeld van de monarchvlinder, maar ook ‘gewonere’ insecten reizen wat af. Britse wetenschappers hebben die trek in Zuid-Engeland met radarbeelden jarenlang in kaart gebracht. Zeven keer zoveel insecten als vogels trekken op seizoenbasis tussen noord en zuid. Meeliftend op de wind kunnen sommige insecten…

Pittig

Van heet eten leef je langer, hebben onderzoekers van de universiteit van Vermont ontdekt. Onder mensen die chilipepers eten is de sterfte 13 procent lager dan bij anderen. Hete pepers houden huis in de gemeenschap van bacteriën in je maagdarmstelsel. Kennelijk leggen daarbij ook een aantal ‘slechteriken’ het loodje. Volgende keer extra spicy bestellen dus.

Geen zin

Platonische fruitvliegjes hebben geen seks. Daarvoor is, volgens biologen van de Japanse Tohoku University, precies één gen verantwoordelijk. Dat gen codeert voor een eiwit dat de productie van serotonine regelt. Dat hormoon stuurt de zin in seks. Niet alleen bij fruitvliegjes, maar ook bij mensen. De wetenschappers zien een mogelijk afrodisiacum opdoemen.

Geitenspek

IJsman Oetzi, een in 1991 in het Oetzdal gevonden mummie, is het best bestudeerde lijk ooit. Duitse wetenschappers hebben nu ontdekt wat zijn laatste maaltje was: spek. Waarschijnlijk van een wilde geit uit de buurt van Zuid-Tirol. Oetzi had bovendien last van een opkomende maagzweer. Maar verder was de steentijdman (1,60 meter, 50 kilo, 45 jaar oud) in goede conditie. Voordat-ie dodelijk werd getroffen door een pijl.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.