Student

Chinees Nieuwjaar groots gevierd in Wageningen

Chinese studenten uit het hele land komen aanstaande zondag naar Orion om het Chinees Nieuwjaar te vieren. De Chinese studentenvereniging CASSW organiseert het evenement, voor het eerst.
Linda van der Nat

Foto: Shutterstock

Elk jaar wordt het Chinese nieuwe jaar ingeluid met een feest voor alle in Nederland studerende Chinezen. Doorgaans in Rotterdam of Delft, omdat daar de meeste Chinese studenten wonen, maar dit jaar heeft het bestuur van CASSW het evenement naar Wageningen weten te halen. Zekun Dai, voorzitter van de studentenvereniging voor Chinese studenten in Wageningen: ‘Wij hebben hier in Wageningen een grote Chinese gemeenschap, dus we vonden dat wij het ook wel konden organiseren.’ CASSW sloeg de handen ineen met de universiteit en de landelijke studentenvereniging voor Chinezen ACSSNL

Er worden zo’n 900 gasten verwacht, voornamelijk Wageningse studenten, maar ook studenten uit Den Haag, Delft, Eindhoven en Groningen. Zij kunnen in de grote waaierzaal van Orion luisteren naar toespraken van onder anderen Robin de Lange, directeur van Ouwehands Dierenpark in Rhenen, en Roelof Joosten van Friesland Campina. Een soort TED Talks, aldus Lingtong Gai, secretaris van het landelijke ACSSNL en promovenda bij Soil Physics & Land Management. ‘De viering is ook een netwerkbijeenkomst, omdat het doorgaans voor Chinese studenten moeilijk is om met Nederlandse bedrijven in contact te komen.’

In de namiddag zijn er dansoptredens, zowel traditioneel Chinees als modern, en de Wageningse muziekgroep Sweet Potato verzorgt een voorstelling. Ook voor de innerlijke mens wordt gezorgd: zo zijn er zijn maar liefst 13 duizend dumplings besteld, de traditionele snack voor Chinees nieuwjaar. Een uitgebreide vuurwerkshow of dansende draak, ook typisch voor een Chinees nieuwjaarsfeest, stond eveneens op de verlanglijst van de studenten. ‘Helaas lieten de financiën dat niet toe’, aldus Dai.

Het Chinees Nieuwjaar valt officieel op 28 januari. Het komende jaar staat in het teken van de Haan.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.