Student
Video

Vleesdak is WUR-woord van het jaar (video)

Bezoekers van Resource-online hebben vleesdak gekozen tot WUR-woord van het jaar. De afgelopen weken kon op deze site worden gestemd. Het woord vleesdak won met 30 procent van de stemmen.
Marijn Flipse

Foto: Shutterstock / Vincent Koperdraat

Nieuwe verschijnselen laten zich niet altijd vangen in bestaande woorden. Taal past zich daarom voortdurend aan en elk jaar zien tientallen nieuwe woorden het levenslicht. De dikke Van Dale verkoos treitervlogger tot het nieuwe Nederlandse woord van 2016. Het Britse Oxford Dictionaries bekroonde onlangs post-truth tot het beste nieuwe Engelse woord van het jaar.

Ook binnen Wageningen University & Research ontstaan elk jaar nieuwe termen. De redactie spitte alle edities van 2016 door en grasduinde op Resource-online.nl om alle taalnieuwigheden die de revue passeerden op te sporen.

Dat leverde een lijst van zestien nieuwvormingen op, waaronder vruchtensapfraude (goedkoop sap voor duur sap laten doorgaan), varroakiller (door studenten omgebouwde bacterie die varroamijten doodt), wurren (‘WUR’ zeggen), flexstudent (student die wegens bijzondere omstandigheden zijn collegegeld per studiepunt mag betalen) en bioverklikker (een organisme dat de aanwezigheid van bijvoorbeeld gif verraadt).

Uit de lange lijst met Wageningse neologismen kozen de redactieleden van Resource er vijf die zowel creatief en opmerkelijk zijn als illustratief voor de thema’s die de studenten en medewerkers van WUR bezighouden. Er werd 193 keer gestemd op een van deze vijf woorden:

Dieetaardappel:

Minder goed verteerbare pieper die geschikt kan zijn voor mensen die moeten afvallen. (5 procent van de stemmen)

Koraalridders:

Studenten die gewapend met een tandenborstel het koraalrif redden. Het woord is genoemd op bladzijde 3 van Resource magazine nummer 13 (25 februari 2016). (23 procent van de stemmen)

Marstuinier

: Onderzoeker Wieger Wamelink die eetbare groente kweekt op nagemaakte Marsgrond. Hij won er de Klokhuis Wetenschapsprijs mee. (22 procent van de stemmen)

Wandelalarm

: Nieuwe naam die HR-adviseur Cor Meurs en Hermien Miltenburg van Communication Services gaven aan het maandelijkse rampenalarm om wandelen in lunchtijd te stimuleren. (21 procent van de stemmen)

Vleesdak

: Door studenten bedachte manier om kleinschalig vee te houden in de stad. (30 procent van de stemmen)

Bekijk de video waarin Marijke Zonnenberg, een van de vleesdakbedenkers uitlegt hoe de naam tot stand kwam.

Vleesdak WUR-woord van het jaar 2016

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.