Organisatie

Vleesnamen voor vegetarische producten

Mag je een worst zonder vlees wel een worst noemen? De VVD vindt van niet. Een hoop drukte om niks denkt Hans van Trijp, Hoogleraar Marktkunde en Consumentengedrag bij WUR.
Tessa Louwerens

Foto: Tessa Louwerens

Eind vorig jaar liet de Duitse minister van Landbouw weten het gebruik van termen zoals vegetarische schnitzel en vega-curryworst te gaan verbieden. Het gebruik van vleesnamen voor vegetarische en veganistische producten zou namelijk misleidend zijn. De VVD-fractie is het hier mee eens en diende Kamervragen in. Kamerleden Helma Lodders en Erik Ziengs verzoeken minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om aan tafel te gaan met fabrikanten van vleesvervangers om de kwestie te bespreken.

Is vegetarische schnitzel misleidend?

‘Ik weet niet precies hoe dat bij wet geregeld is. Als er duidelijk iets over in de regelgeving staat, dan is het denk ik terecht om hier Kamervragen over te stellen. Maar ik betwijfel het. De consument heeft het recht om juist en volledig geïnformeerd te zijn en er mogen geen valse verwachtingen gewekt worden. Dat lijkt me echter geborgd aangezien supermarkten vegetarische varianten duidelijk scheiden van de niet-vegetarische. In alle redelijkheid kan ik me lastig voorstellen dat iemand thuis in de pan kijkt en denkt: ‘he krijg nou wat, het is niet dierlijk?!’ Dit lijkt me dus niet misleidend. Als je kunstgras koopt realiseer je je ook dat dit niet plantaardig is.’

Waarom kiezen fabrikanten voor deze naamgeving?

‘In de naamgeving van een product wordt met een zelfstandig naamwoord aangegeven wat een product is of wat het doet. Vervolgens wordt met een bijvoeglijk naamwoord duidelijk gemaakt hoe het onderscheidend is. Bijvoorbeeld een barbecueworstje is een worstje dat het goed doet op de barbecue. In marketingtermen kennen we dit als “categorisatie”. Neem de mobiele telefoon, die heeft in de loop van de tijd ook steeds meer internetfuncties gekregen. Is dit een subcategorie (telefoon met internetfuncties), of een eigenstandige categorie (smartphone) die de twee categorieën (telefonie en internet) optimaal integreert? Deze categorisatie bepaalt of je iets een “vegetarische schnitzel” of een “schnitzel-achtige vleesvervanger” noemt.’

Vega-worst, ja of nee?

‘Ik denk dat de kwaliteit van de huidige generatie van “plantaardige vleesvervangers” het in toenemende mate verdient om zich als reëel alternatief voor de dierlijke eiwitbron te positioneren. Dit draagt bij aan de benodigde eiwittransitie en de naamgeving kan hier bij helpen. Daarom ben ik voorstander van vegetarische schnitzels en vega-worst.’

Lees ook eens:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.