Nieuws

2017 wordt mijn jaar want … Ik zal nieuwe hoogtes bereiken in mijn onderzoek

De periode rond oud en nieuw is het rustig op de campus in Wageningen. Het is ook een tijd om vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. Resource vroeg diverse studenten waarom 2017 hún jaar moet worden. Xabier Pedruzo Bagazgoitia licht zijn onderzoeksplannen voor komend jaar toe.

Xabier Pedruzo Bagazgoitia, promovendus Meteorologie en Luchtkwaliteit; hij komt uit Spanje

“Ik zal mijn eerste artikel publiceren over de interactie tussen het aardoppervlak en de formatie en ontwikkeling van wolken, met de nadruk op vegetatie. Komend jaar zal ik ook kijken naar andere factoren en type wolken binnen deze interactie. Als we de interacties in ons huidige klimaat beter begrijpen zullen we misschien kunnen voorspellen hoe het klimaat zich in de toekomst zal gedragen.

Wanneer ik naar buiten kijk en een wolk zie wil ik weten welke processen daar achter zitten. De nieuwgierigheid om te begrijpen hoe zaken werken is mijn motivatie om onderzoek te doen, om te blijven delven. Dit is waarom ik aan het promotietraject ben begonnen. Ik twijfelde of ik nog wel vier jaar in Nederland wilde blijven: misschien was het tijd om ergens anders naartoe te gaan. Maar het onderwerp en de mensen hier waren te aanlokkelijk.

Een fijne werksfeer is mogelijk nog belangrijker dan het onderwerp waar je aan werkt. Daarom kijk ik er zo naar uit om komend jaar een aantal maanden in de VS te zitten. Ik ben tijdens mijn stage al bij dat instituut geweest, dus ik ken de mensen, hun onderzoek en de stad, en die vind ik allemaal leuk.

Er is genoeg dat ik nog in Nederland kan leren, zowel academisch als op persoonlijk vlak: ik heb soms problemen om mijn tijd efficiënt in te delen; iets waar de meeste van mijn collega’s beter in zijn. Ik weet niet hoe lang ik hier zal zijn: ik maak nooit langetermijnplannen omdat de persoon die nu de beslissing neemt niet dezelfde is als die de beslissing neemt over een paar jaar.”

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.