Student

Trend: twee masters tegelijk

Waarom maar één master doen als je er ook twee tegelijk kunt doen? Een groeiend aantal studenten kiest voor een dubbele master. Ze willen zo hun kansen op een baan vergroten. Of ze kunnen gewoon niet kiezen.
Teun Fiers

Foto’s: Aart-Jan van de Glind en Shutterstock

Het aandeel masterstudenten dat ingeschreven staat voor twee masters tegelijk neemt sinds 2012 gestaag toe, blijkt uit cijfers van vereniging van universiteiten VSNU (zie figuur). Aan Wageningen University & Research is deze trend ook te zien, zegt Henk Vegter van de afdeling Education Research & Innovation. Het percentage Wageningse studenten dat twee masteropleidingen tegelijk doet, verdubbelde in de afgelopen twee jaar van 1,1 naar 2,3 procent.

Wetswijziging

Tegelijkertijd neemt het aandeel studenten dat twee masters na elkaar doet juist af. De opkomst van de dubbele master lijkt daarmee een reactie op de wetswijziging in 2010. Vanaf dat moment gaf de Nederlandse overheid universiteiten geen vergoeding meer voor studenten die al een masteropleiding hebben afgerond. Universiteiten gingen daarop meer collegegeld vragen aan studenten die een tweede master willen doen ná hun eerste master. Dit zogenaamde instellingstarief kan oplopen tot 20.000 euro, stukken meer dan het wettelijke tarief van bijna 2.000 euro dat je betaalt als je nog geen masteropleiding hebt afgerond. Twee masters tegelijk doen is sinds 2010 dus aanmerkelijk goedkoper dan twee masters na elkaar doen.

Een jaar extra

Studenten die in Wageningen twee masters tegelijk doen, mogen daar drie jaar over doen. Zij mogen maximaal 60 studiepunten (ECTS) laten meetellen voor beide masters. De dubbelstudenten moeten wel voor beide opleidingen een aparte afstudeerscriptie (thesis) schrijven.

Rolf van der Velden, directeur van het Researchcentrum voor Onderwijs en de Arbeidsmarkt (ROA) en hoogleraar aan Maastricht University, denkt dat de dubbele master vooral aantrekkelijk is voor studenten die hun kansen op de arbeidsmarkt willen vergroten. ‘Er is nog geen onderzoek naar gedaan, maar het lijkt mij logisch dat twee masters vaker voorkomen bij slechte perspectieven op de arbeidsmarkt. Ook kiezen studenten soms een master uit een ander gebied om zich te onderscheiden van medestudenten. Vroeger deden ze dit door een studieonderdeel in het buitenland te doen, maar nu doet bijna iedereen dat: het is niet meer onderscheidend.

Concurreren

Overigens is het volgens Van der Velden de vraag of twee masters daadwerkelijk een voordeel zijn op de arbeidsmarkt. ‘Het kan ook minder sterk overkomen. Als een tweede master weinig connectie heeft met de eerste masteropleiding of de bacheloropleiding, kun je moeilijk concurreren met studenten die dezelfde master én een bachelor hebben afgerond. Ik adviseer studenten om hier goed over na te denken. Versterk ik mijn profiel? Met wie probeer ik te concurreren?’

FIGUUR

Percentage masterstudenten dat twee masters doet

‘Je moet goed kunnen plannen’

Céline Huiskamp, Masterstudent Animal sciences en Management, economics and consumer studies

Aan het einde van haar bachelor was Céline Huiskamp in gesprek met de studieadviseurs van twee studies. Ze bedacht toen zelf dat ze die misschien kon combineren. ‘Ik kende helemaal niemand die dat deed, zeker niet deze combinatie.’ Céline vond een tweede master in de economische hoek een betere optie dan een minor in dit veld, omdat ze dan op de arbeidsmarkt meer kansen maakt. ‘Ik wil misschien de financiële sector in en dan staat een master in economie wel anders dan een paar vakken.’

24-DSC_6804.jpgVolgens de masterstudent hoef je niet briljant te zijn om twee masters te combineren. ‘Ik ga redelijk gemakkelijk door mijn vakken heen, maar je hoeft volgens mij niet bijzonder goed te zijn. Wel moet je goed kunnen plannen en overzicht kunnen houden.’ En je moet niet terugschrikken van wat extra regelwerk, bijvoorbeeld bij het verkrijgen van je study program approval (SPA)

. ‘Ik had twee verschillende examencommissies die mijn vakkenpakket beoordeelden. Het duurde een hele tijd voordat ze allebei akkoord gingen.’

Het schrijven van twee theses vind Céline het zwaarst. ‘Schrijven is niet iets wat ik van nature graag doe. Daarnaast zijn veel jaargenoten van mijn studie ondertussen al afgestudeerd, dan is het nog eens extra doorzetten.’

‘Ik kan niet kiezen’

Jill Soedarso, masterstudent Environmental sciences en International land and water management

Jill Soedarso was in eerste instantie begonnen aan de masteropleiding Environmental sciences, maar ontdekte gedurende het jaar dat ze ook erg geïnteresseerd was in International land and water management. Het werk dat bij die studie past, sprak haar meer aan. Al snel kwam de optie in beeld om een tweede master te volgen. ‘Ik heb enkele vrienden die ook twee masters doen, zo kwam ik op het idee. Daarnaast is het gemakkelijk om deze twee opleidingen te combineren.’

Jill beschouwt zichzelf niet als excellente student. ‘Ik heb nooit bovengemiddelde cijfers gehaald. Ik volg vooral twee masters omdat ik niet kan kiezen.’ Jill combineert haar twee opleidingen met veel nevenactiviteiten, omdat ze daar door het extra studiejaar meer tijd voor heeft. Ze vindt het een prettig idee dat ze wat langer over haar opleiding doet: ‘Stel je voor dat ik nominaal had gestudeerd, dan kon ik op mijn 23ste gaan werken, voor de rest van mijn leven! Als student heb je weinig zorgen, niet veel verantwoordelijkheid. Ik vind het prima dat dat nu een jaartje langer duurt.’

Momenteel volgt Jill vooral vakken van International land and water management, omdat ze de milieuvakken al in haar eerste jaar heeft gedaan. Daarna moet ze nog Academic Consultancy Training (ACT) volgen, stagelopen en twee theses schrijven. Jill: ‘Ik vraag me wel af hoeveel zin ik na mijn eerste thesis heb om er nog een te doen. Het is mogelijk dat ik dan alsnog stop. Maar ik ga er nu wel voor om ze allebei af te maken.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.