Student

Afval-challenge in studentenflats

Studenten scheiden hun afval niet goed genoeg. Komend voorjaar start de gemeente een wedstrijdje afvalscheiden tussen studentenflats.
Roelof Kleis

De ‘challenge’ is een vervolg op een proef die vorig jaar in de Nude is gehouden in burgerflats. Daarbij was de uitdaging om gedurende een periode van anderhalve maand het afval zo goed mogelijk te scheiden in de afzonderlijke materialen. Die wedstrijd wordt nu, maar dan voor de duur van drie maanden, uitgerold naar studentenflats.

Binbang

Uitvoerder van het project is startup Binbang uit Utrecht. Opdrachtgever is de gemeente Wageningen. Afvalinzamelaar ACV en studentenhuisvester Idealis doen ook mee. De challenge vindt volgens Noor Figdor van Binbang in de maanden maart en april plaats. In totaal drie flats doen mee, waaronder een sterflat. Welke het precies worden is nog niet zeker.

Volgens Figdor blijkt uit de proef in de Nude dat vooral de pmd-fractie (plastic, metaal, drankpakken) aandacht verdient. Dat afval mag in Wageningen bij elkaar, maar dat is nog niet erg ingeburgerd. Ook het gft en glas worden nog niet optimaal gescheiden. Voorafgaand aan de wedstrijd vindt een nulmeting plaats in de containers van ACV. Tijdens de challenge worden de studenten via een app op de hoogte gehouden van de stand van zaken en de score ten opzichte van andere afdelingen in de flat.

Student-coach

Binbang wil studenten ook bij de voorbereiding van het project betrekken. Figdor zoekt daarom een stuk of acht student-coaches die mee gaan denken over de campagne waarmee de studenten worden aangespoord mee te doen. ‘In de Nude deden we bijvoorbeeld flash-mobs bij supermarkten, versierden we afvalbakken en verstrekten recepten die gericht waren op minder voedselverspilling.’ Kandidaat-coaches kunnen zich melden bij Figdor.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.