Wetenschap

‘Wat Kamerlid Leenders doet is heel flauw’

Wie? Fijnstof-onderzoeker Nico Ogink van Wageningen Livestock ResearchWat? Werd door PvdA-Kamerlid Henk Leenders neergezet als pleitbezorger van een kleinere veestapel Waar? Op Facebook en nieuwsplatform Foodlog
Albert Sikkema

Wat is er gebeurd?‘Ik sprak op een hoorzitting van de Tweede Kamer over de uitstoot van stof door de veehouderij en stalmaatregelen om dat te verminderen. Toen vroeg Kamerlid Henk Leenders aan mij: “Ik zie niet staan in jullie rapport dat de fijnstofuitstoot vermindert bij minder dieren. Waarom niet?” Daarop antwoordde ik: “Dat is evident, daar hoef ik geen rapport over te schrijven.” Vervolgens maakt hij daar in een opiniestuk van: “Het verminderen van de hoeveelheid dieren is de beste maatregel”.’

Wat klopt er niet?‘Wat hij doet is heel flauw. Hij stelt een vraag in de trant van: kun je het klimaatprobleem oplossen met veel minder mensen? Ook dan is het antwoord: dat is evident. Maar vind ik dat dan de beste maatregel om de opwarming van de aarde te beperken? Nee, dat is zijn stelling, waar hij mijn antwoord voor gebruikt.’

Welk punt wilde je wel maken tijdens de hoorzitting? ‘Dat de ontwikkeling van de Nederlandse veehouderij in huidige vorm – kijkend naar de wereldmarkt, grondstofprijzen en maatschappelijke eisen – op z’n eind loopt. Er is een nieuw verdienmodel nodig, met een ander productiesysteem met meer toegevoegde waarde. Om die draai te maken, moeten er nieuwe houderijconcepten komen. Maar die analyse raak je op zo’n hoorzitting niet goed kwijt.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.