Organisatie
Video

De Zaaier krijgt extra dimensie (video)

Zaaisporen van kleurige bloemen en speciaal gras gaan een extra dimensie toevoegen aan het iconische beeld de Zaaier bij de ingang van de campus. Het kunstproject maakt deel uit van de Centennial-viering.
Roelof Kleis

(Foto: Sven Menschel)

De Zaaier is bijna zo oud als het academische landbouwonderwijs in Wageningen. Het beeld, ooit cadeau gedaan door de Wageningse bevolking, herinnert aan de oorsprong van het Wageningse onderzoek en onderwijs: de landbouw. Maar de Zaaier is meer dan dat, zegt beeldend kunstenaar Jan van IJzendoorn van de stichting Ruimte Denken. ‘De Zaaier is een metafoor voor de verspreiding van kennis.’

Kenn

iszaadDe Zaaier verspreidt volgens Van IJzendoorn ‘het zaad der kennis’. Het beeld staat symbool voor ‘het vergaren, delen en verspreiden van kennis en voor de constante wisselwerking tussen zaaien, groeien en oogsten.’ Generaties studenten en onderzoekers zijn opgegroeid met dat beeld. Maar de Zaaier staat er volgens Van IJzendoorn tegenwoordig een beetje verloren bij op zijn sokkel bij de opgang naar Atlas. Het project Zaaisporen gaat daar verandering in brengen.

De Zaaier krijgt in dit project weer een centrale plek op de campus. Niet letterlijk -het beeld blijft op zijn plek- maar figuurlijk. Van IJzendoorn bedacht daartoe, samen met initiatiefnemer Peter Kurstjens van Ruimte Denken, zaaisporen van bloemen en gras die vanuit het beeld over de campus uitwaaieren. Zaaisporen is een van de projecten die in het kader van de viering van het eeuwfeest in 2018 worden uitgevoerd. De sporen -zo’n 40 centimeter breed- kronkelen in meer of minder dicht patroon rond Atlas en worden ingezaaid met bloembollen en Timotee, een grassoort met een afwijkende blauwgroenige kleur.

De ploeg aan het werk

Sinds vanochtend is een ploeg alumni, vrienden en kennissen van de bedenkers van het project, bezig met het poten van de bollen. Zo’n 10.000 bollen worden handmatig in de in totaal 500 meter lange sporen gepoot. In het voorjaar komen daar sneeuwklokjes, zomerklokjes, krokussen en kievitsbloemen uit. Het gaat vooralsnog om een proef. Als het werkt, worden volgens Van IJzendoorn de sporen volgend jaar over de hele campus gelegd. Dat is dan precies op tijd om in 2018, tijdens het eeuwfeest, tot bloei te komen.

Draaier

Zaaisporen is daarmee meteen een belangrijke blikvanger van de campus-invulling van de 11-de editie van het festival Beelden op de Berg. Thema van het festival in het Belmonte Arboretum is dit keer ‘Eeuwige verjonging’, een verwijzing naar het eeuwfeest van WUR. Een dependance van het festival komt op de campus. Naast Zaaisporen heeft Van IJzendoorn nog meer ideeën ingediend voor het eeuwfeest. Eentje daarvan is de Zaaier op een draaiende sokkel te plaatsen ‘om van de Zaaier een draaier te maken’. De beweging naar alle richtingen doet volgens de kunstenaar nog meer recht aan het basisidee van kennisverspreiding naar alle windhoeken. Of dit plan het ook haalt is nog niet duidelijk.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.