Student
Video

Recepten gezocht voor veganistisch kookboek (video)

Eveline Delnooz gaat een veganistisch kookboek schrijven met gerechten van over de hele wereld. De alumnus zoekt mensen uit Wageningen die haar voorzien van recepten en de verhalen daarachter.
Marijn Flipse

Foto: Sven Menschel

Vijf jaar geleden, toen ze nog studeerde aan Wageningen University, richtte Eveline Delnooz haar bedrijfje Eveline Cooks op. Ze begon met het maken van vegetarische afhaalmaaltijden die mensen konden ophalen bij haar thuis in Dijkgraaf. Dit bedrijfje bestaat nog steeds en inmiddels werkt Eveline ook nog in twee vegetarische restaurants als kok, bij Voorheen slagerij de Jong in Nijmegen en bij Enig Alternatief in Arnhem. ‘Ik wilde gewoon graag iets praktisch doen na mijn studie en zo ben ik hier in gerold. Het bevalt heel erg goed en eigenlijk vind ik het veel leuker dan alles wat ik ooit gedaan heb.’

Ik wilde gewoon graag iets praktisch doen na mijn studie en zo ben ik hier in gerold.

Eveline Delnooz

Maar Eveline heeft ook een nieuw plan: een veganistisch kookboek schrijven. ‘Eigenlijk heeft mijn vader het idee bedacht, al een paar jaar geleden. In Wageningen wonen mensen uit alle continenten en allemaal kennen ze van thuis gerechten die belangrijk voor ze zijn. Het kan ze herinneren aan hun geboorteland of jeugd bijvoorbeeld. Deze recepten wil ik gaan bundelen. Ze hoeven niet eens 100 % veganistisch te zijn bij het inzenden, sommige producten kunnen worden vervangen door plantaardige varianten. Dus als er een beetje melk of boter in de recepten zit, is dat niet erg.’

Eveline in actie! (Zie recept hieronder)

Eveline wil ook de verhalen achter de ingezonden recepten vertellen. Met foto’s van de inzenders en korte tekstjes wil ze haar kookboek net een andere insteek geven. Ze heeft nu zo’n twintig recepten, maar wil er ongeveer honderd zien te verzamelen.

Nasi pecel

Alle recepten die ze toegestuurd krijgt (zoals deze voor courgettekoekjes), probeert Eveline zelf ook een keer uit in de restaurants waar ze werkt. ‘Mensen waren er tot nu toe erg enthousiast over. Het is een mooie manier om te bekijken hoe mensen op de recepten reageren en of ik er nog iets aan moet veranderen bijvoorbeeld.’

Van een Indonesisch meisje kreeg ik een recept van nasi pecel, een vegetarische salade met pindasaus.

Eveline Delnooz

Eveline heeft al uit verschillende internationale keukens recepten mogen ontvangen: de Griekse, Indonesische, Schotse en Indiase. ‘Van een Indonesisch meisje kreeg ik een recept van nasi pecel, een vegetarische salade met pindasaus. Ze vertelde dat het een simpel, maar typisch Indonesisch recept is dat ze mist sinds ze in Nederland is. Het gerecht is op vele manieren te bereiden, je kunt allerlei soorten groenten gebruiken en kiezen hoe pittig je de saus maakt. Haar moeder maakte het gerecht vlak voordat ze vertrok naar Nederland, omdat ze zich zorgen maakte dat haar dochter dit soort gezonde eten zou gaan missen.’

Missie

‘Mensen denken soms dat veganistisch eten heel erg saai en niet lekker is. Het is mijn missie om te laten zien dat deze vooroordelen niet waar zijn. Op mijn werk hoef ik alleen vegetarisch te koken, maar ik kook veganistisch om bezoekers kennis te laten maken met deze manier van eten. Vaak weten mensen helemaal niet dat ze veganistisch hebben gegeten en zijn ze positief verrast. Het is ook niet moeilijk om veganistisch te koken, het is alleen even een omslag. Je kunt gerechten bijvoorbeeld niet op smaak maken met kaas, maar als je eenmaal door hebt hoe het werkt, dan is het echt niet moeilijk. Er is ook keuze genoeg, je kunt kiezen uit alle soorten planten. Je kunt alle soorten groenten en fruit gebruiken en daarmee kun je ontzettend veel combinaties maken.’

Heb jij ook een recept voor het veganistische boek? Vul danditformulier in en mail het naarevelinedelnooz@gmail.com

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.