Wetenschap
Gezondheid

Terug van weggeweest: vogelgriep H5N8

De zeer besmettelijke vogelgriep - type H5N8 - is weer in het land. Vooralsnog zijn geen kippen besmet, alleen wilde watervogels. De vogelgriep komt uit gebieden in Azië waar pluimvee voortdurend besmet is met H5N8, legt onderzoeker Armin Elbers uit.
Albert Sikkema

<foto: sneeuwganzen>

Kennen we vogelgrieptype H5N8 ergens van?

Ja, twee jaar geleden, november 2014, was dit vogelgriepvirus ook in Nederland. Toen raakten pluimveebedrijven in Hekendorp, Ter Aar, Zoetermeer en Kamperveen besmet, nadat eerder een kalkoenbedrijf in Duitsland besmet was geraakt. Twee jaar geleden was in eerste instantie onduidelijk waar het besmettelijke virus vandaan kwam en hoe de bedrijven besmet waren geraakt. Genetisch onderzoek bracht toen aan het licht dat het virustype vrijwel identiek was aan vogelgriepvirussen die eerder dat jaar in China, Japan en Zuid-Korea waren aangetroffen. Het vogelgriepvirus was met migrerende watervogels komen aanvliegen uit Azië, was toen de conclusie.

Zit die vogelgriep nog steeds in Azië?

Dat klopt, zegt epidemioloog Armin Elbers van Wageningen Bioveterinary Research. ‘In Taiwan zijn er in 2015 door het hele jaar heen meer dan driehonderd uitbraken van H5N8 geweest op pluimveebedrijven met ganzen, eenden en kippen. Die H5N8-uitbraken hebben zich voortgezet in Taiwan in 2016, terwijl er in maart van dit jaar ook in Zuid-Korea pluimvee met H5N8 besmet was. Omdat die landen het virus niet goed bestrijden, blijft er langdurig virus circuleren, dat ook overgaat op wilde vogels.’

Hoe komt het virus vanuit Azië in Europa?

Elbers: ‘Wilde vogels trekken vanuit Azië naar Noord Siberië, met als tussenstop bijvoorbeeld het Ubsu-Nur meer, op de rand van Zuid-Siberië en Mongolië. Daar besmetten ze andere wilde vogels in de overlappende broedgebieden en deze migrerende wilde vogels komen naar het westen. Nu introduceren ze het virus in Hongarije, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Denemarken, Polen en Nederland, zoals de afgelopen week is gebleken. Daarbij worden ook lokale wilde vogels besmet.’

Geen nieuws dus?

‘Nee, in feite is dit niets nieuws. De vraag is wel hoe vogelgriep H5N8 zich de komende jaren ontwikkelt. Er zijn parallellen met het zeer besmettelijke Aziatische vogelgriepvirus H5N1. Dat virustype is sinds 2002 verder over de wereld verspreid, tot in het Midden-Oosten en Afrika. Dat zou mogelijk ook met dit H5N8 virus kunnen gebeuren.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.