Organisatie
Landbouw

EU-landbouwcommissaris wil ook voedselbeleid

Landbouwcommissaris Phil Hogan van de EU bracht vandaag een bezoek aan Wageningen University & Research. Hij kreeg uitleg over onderzoek aan precisielandbouw en fotosynthese en sprak met bestuursvoorzitter Louise Fresco over het Europees voedselbeleid.
Albert Sikkema

<foto: Guy Ackermans>

Fresco betoogde begin september in haar Mansholt-lezing in Brussel dat de EU zijn landbouwbeleid moet omvormen naar een voedselbeleid, waarin naast de landbouwproductie ook aspecten als natuur en milieu, gezondheid en ketenorganisatie een rol moeten spelen. Hogan is het in grote lijnen eens met die visie, stelt Krijn Poppe, medeopsteller van de Wageningse visie en aanwezig bij het gesprek met de Eurocommissaris. ‘Hogan waardeerde de inhoud en de timing van onze position paper. Hij deelt onze visie dat de boeren een rol moeten spelen in het milieu- en klimaatbeleid en dat de landbouw verbinding moet leggen met maatschappelijke organisaties over de voedselproductie.’

De Europese Unie gaat het huidige landbouwbeleid in 2017 evalueren. Bij dit ‘impact-assessment’ wil Hogan de WUR graag betrekken, vertelde hij tijdens zijn bezoek aan Wageningen. In 2020 loopt het huidige beleidsperiode af en kan het beleid worden herzien.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.