Wetenschap
Gezondheid

Nieuwe analysemethode kan Contador mogelijk vrijpleiten

Clenbuterol in dopingpilletjes is in een aantal gevallen te onderscheiden van clenbuterol uit vervuild rundvlees of runderlever. Dat heeft het Rikilt aangetoond met Duitse en Poolse onderzoekers. Nu kan eindelijk worden opgehelderd of Alberto Contador doping gebruikte of vervuilde biefstuk at tijdens de Tour de France van 2010.
Albert Sikkema

In een door de World Anti Doping Authority (WADA) gefinancierd project gingen de onderzoekers na of ze twee optische varianten van clenbuterol konden onderscheiden. In een dopingpilletje of medicijn zit evenveel van deze twee varianten, in biefstuk en de lever van een behandeld dier zit vooral de werkzame variant van clenbuterol. Om dat verschil in samenstelling te kunnen aantonen, moesten de onderzoekers een speciale screeningsmethode ontwikkelen en valideren.

Dat is gelukt. Met een combinatie van chromatografie en massaspectrometrie konden de onderzoekers het verschil aantonen tussen farmaceutische clenbuterol en clenbuterol in rundvlees. Bovendien werd die andere samenstelling van clenbuterol zichtbaar in de urine van mensen die een pilletje of rundvlees of runderlever hadden gegeten, melden de onderzoekers in Food Additives & Contaminants.

Met deze test kan de WADA claims onderzoeken van sporters die zijn betrapt op clenbuterolgebruik en zeggen dat ze onschuldig zijn omdat ze vervuild vlees hebben gegeten, stelt Saskia Sterk van het Rikilt. Kwetsbaar punt is nog wel dat de samenstelling van de clenbuterol in rundvlees sterk kan variëren.

Clenbuterol is een medicijn tegen astma dat de luchtwegen verwijdt. In hoge concentraties heeft het een groeibevorderende werking. Het middel staat op de verboden lijst voor sporters en mag in Nederland niet door mensen worden gebruikt, maar wel bij paarden met astmaproblemen. Het is een populair middel bij bodybuilders, omdat het de spiergroei en vetverbranding versterkt. Het gebruik als groeibevorderaar bij runderen is in veel landen verboden, maar illegaal gebruik in de veehouderij komt voor.

Wielrenner Alberto Contador werd in 2010 betrapt met 0,00000000005 gram clenbuterol per milliliter in zijn urine. Contador wees toen op het eten van vervuild vlees, maar werd wel geschorst.

Zie ook

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.