Student
Opinie

Hoe bevallen de avondcolleges?

Vooraf was er veel gemopper over de pilot met avondonderwijs die op 5 september van start ging. Inmiddels zijn we een paar weken verder en hebben honderden studenten hun eerste avondcolleges erop zitten. Mopperen doen ze nog steeds, blijkt uit de reacties van studenten die op maandag avondcolleges volgen in Orion. Maar lichtpuntjes zijn er…
Marijn Flipse

Foto Bart de Gouw

Mirthe Jansen, Bachelorstudent Plantenwetenschappen

‘Ik vind het wel vermoeiend hoor. Het is ook lastig met eten, want dat moet je heel vroeg doen of juist heel laat.

Vorige week heb ik pas na college gegeten en toen merkte ik wel dat ik minder geconcentreerd was. Ook heb ik met een aantal vriendinnen een eetgroepje op maandagavond waar ik nu dus niet naartoe kan. Een andere avond samenkomen lukt ons niet in verband met andere afspraken. Wat we nu doen is naderhand gezellig wat drinken met z’n allen. Deze periode heeft een andere vriendin uit ons eetgroepje ook college op maandagavond en de volgende periode heeft weer een andere vriendin college op die avond. Het is me ook niet duidelijk waarom ze die avondcolleges nu precies invoeren. Ze doen het misschien niet voor niks, want ze weten dat het weerstand gaat bieden, maar lastig is het wel.’

Frank Reijbroek, Masterstudent biologie

‘Het is zonder die avondcolleges al lastig genoeg om je studentenleven goed te organiseren buiten de universiteit om. Je komt zo in de knoei met je werk en andere privéafspraken. Ik heb een bijbaantje en hoor mijn baas al vaak klagen dat ik niet flexibel ben. Met avondcolleges wordt het probleem alleen maar groter. Ik vind dat de universiteit veel beschikbaarheid vraagt die niet redelijk is. In sommige gevallen zijn de avondcolleges een vervanging voor de middagcolleges. Dan heb je dus les in de ochtend en vervolgens ’s avonds nog een keer. De universiteit kan niet van je verwachten dat je er altijd maar bent.’

Silke Schoenmaker, Bachelorstudent Plantenwetenschappen

‘Ik ben een ochtendmens. In de avond ben ik toch wat vermoeider en is mijn concentratie wat minder. En het is ook jammer dat ik geen afspraken kan maken als ik avondcollege heb. Dus als je het mij vraagt, heb ik die avondcolleges liever niet. Maar is het wel minder erg dan ik had verwacht. Het is maar één keer in de week en ik zie er ook een voordeel aan. Ik heb mijn ov-kaart gewisseld van een weekend- naar een week-ov. Ik heb nu op maandagochtend geen college en daarom kan ik wat langer bij mijn familie blijven, want ik ga nu pas op maandag terug naar Wageningen.’

Hans Linssen, Masterstudent biologie

‘Ik kan er kort over zijn, ik vind het een slechte zaak. Het is niet fijn om in de avond nog naar de universiteit te moeten terwijl je gewend bent dat je dan juist tijd hebt om leuke dingen te doen. Daarnaast worden de avondcolleges rond etenstijd gegeven en dat is ook lastig. Je moet dan voor je college snel eten of juist heel laat. In de avond wil ik uitrusten of iets leuks gaan doen en niet ook dan nog met mijn studie bezig zijn. Ik vind dat colleges overdag gegeven moeten worden en niet in de avond.’

Karlijn Luiken, Bachelorstudent Plantenwetenschappen

‘Ik vond het in het begin wel vervelend dat de avondcolleges waren ingevoerd, maar in de praktijk vind ik het toch niet zo erg. Ik had verwacht dat ik me niet meer zou kunnen concentreren, maar dat lukt me wel. Het is vooral jammer van je activiteiten in de avond, je kunt op de maandagavond niks gaan doen. En het practicum van het hoorcollege dat ik vanavond heb, wordt meteen de volgende dag om half negen in de ochtend gegeven. Als je niet naar het avondcollege bent geweest, moet je de stof nog lezen zodra het ’s avonds online komt te staan. Dat is wel erg kortdag. In de volgende periode moet ik trouwens naast mijn avondcollege op twee dagen tot zes uur naar de universiteit. Ik kan dan niet gaan sporten, want dat begint om half zes. Op vrijdagavond ben ik ook pas klaar om zes uur, terwijl ik nog naar mijn ouders in Den Bosch moet daarna.’

Doris Kors, Masterstudent Management, economics and consumer studies

‘Nu ik de avondcolleges aan het volgen ben, zie ik ook voordelen. Ik heb de hele dag om dingen te doen en dat is ook wel fijn.

Voor mij pakt het goed uit, omdat ik op maandag niks te doen heb. Ik kan me wel voorstellen dat het vervelender wordt als het minder lang licht is. Dan ga je in het donker naar college toe en moet je in het donker naar huis. Het is jammer dat het moet, die avondcolleges, overdag college hebben vind ik beter. In de avond zijn er gewoon leukere dingen te doen voor ons. Ik hoor vooral negatieve geluiden van de studenten die nog geen avondcolleges hebben gehad. Maar als je echt niet wilt gaan, kun je het college altijd nog terugkijken.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.