Student

Rio: Een ervaring rijker en dansen met Humberto Tan

Wat doen de Olympische Spelen met je als je begin twintig bent? En hoe is het om weer terug te zijn op de Wageningen University & Research na deze ervaring? We vroegen het studenten en topsporters Eva Hovenkamp en Nadine Visser.
Marijn Flipse

Foto: Guy Ackermans

Naam: Eva Hovenkamp

Studie: Gezondheid en maatschappij Onderdeel Olympische Spelen: Estafette

De ervaring:

‘Dat je op je twintigste al aanwezig mag zijn bij het grootste sportevenement ter wereld is natuurlijk heel gaaf. Het was een bijzondere ervaring, niet alleen de wedstrijd zelf, maar ook alles eromheen. Het Olympisch stadion en het dorp waren erg bijzonder om te zien, al was de kloof tussen arm en rijk daardoor wel heel duidelijk zichtbaar. Alle sporters liepen rond in het Olympisch dorp. We kwamen Shelly-Ann Fraser-Pryce tegen. Toen hebben we wel even gevraagd of we een selfie met haar mochten maken. Koning Willem-Alexander heb ik ook nog gezien. Die fietste ineens met een oranje sjaal om door ons dorp. Ik zwaaide voorzichtig en hij zwaaide meteen enthousiast terug. Tijdens de afterparty in het Holland Heineken House heb ik nog met Humberto Tan gedanst. Het was op het lied ‘Time of my life’ uit de film Dirty Dancing. Op het einde van dat lied doet ze de lift in die film. En daar hing ik ineens boven alle sporters te bungelen. Ik heb het uitgegild.’De sportprestatie: ‘Tijdens het EK hoorden wij als estafettelopers op het laatste moment dat we naar de Spelen mochten. Toen waren we ontzettend blij. We zijn in Rio twaalfde geworden en waren als vijftiende geplaatst. Geen finale dus. Toch waren we tevreden. Er is ook wel een moment geweest dat ik teleurstelling voelde, maar achteraf ben je vooral trots. We zijn maar mooi aanwezig geweest bij de Olympische Spelen.’

Terug in de collegebanken:

‘Ik volg nu twee vakken en dat is best pittig. Ik had twee colleges van statistiek gemist door trainingen en begrijp er nu helemaal niets van. Na Rio zijn we een tijdje vrij geweest, we hadden geen trainingen en konden alles eten. Nu is er weer ritme en moet ik weer naar de universiteit. Dat is wennen. In periode drie gaan Nadine en ik allebei op dezelfde trainingsstage. We hebben afgesproken dan samen aan onze essay te werken omdat we dan hetzelfde vak volgen. Normaal werk ik altijd alleen, waar anderen in groepjes werken. Ik wil mijn medestudenten niet opzadelen met mijn sportcarrière.’

Naam: Nadine VisserStudie: Gezondheid en maatschappijOnderdeel Olympische Spelen: Meerkamp en hordelopen

De ervaring:

‘Het Olympisch dorp was gigantisch. Op de eerste verdieping van onze flat was een loungegedeelte waar je koffie kon drinken en naar de wedstrijden kon kijken. Op die manier leerde je ook andere sporters kennen. Echt snel ben ik niet onder de indruk van andere topsporters. Nou ja, als Usain Bolt langs komt lopen, dan kijk ik natuurlijk wel even op. De feestjes in het Holland Heineken House waren ook erg leuk. Tijdens de huldiging mochten alle sporters het podium op, dat vond ik heel gaaf. En de afterparty was ook een mooie ervaring. Wij sporten het hele jaar door, maar tijdens zo’n avond, als alle wedstrijden achter de rug zijn, kunnen atleten ook wel een feestje vieren.’

De sportprestatie:

‘Ik was in Rio voor de meerkamp en het hordelopen. Op de meerkamp werd ik 19e. Met het hordelopen haalde ik de halve finale helaas niet. Dit was niet wat ik wilde voor mijn eerste Olympische Spelen, maar ik had een blessure gehad en wist tot kort voor de Spelen nog niet eens of ik deel kon nemen. Ik had veel trainingen gemist en was niet in topvorm. Mijn trainer zegt vaak dat ik in een volgend toernooi pas goed zal merken wat ik hier allemaal van geleerd heb. Ik wist dat het geen topprestatie zou worden. Ik mocht al blij zijn dat ik mijn onderdelen allemaal zou halen en dat is gelukt. Daar was ik blij om en tevreden mee.’

Terug in de collegebanken:

‘Ik ben in september weer begonnen, want ik had mijn studie een tijdje stilgelegd omdat ik het niet kon combineren met mijn sport. Ik doe bijna alles voor mijn studie thuis. Pas in de volgende periode ga ik weer werkcolleges in Wageningen volgen. In een collegezaal ken ik niemand, het is wel jammer, maar zo is mijn leventje.’

Dit brachten wij eerder over dit onderwerp:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.