Student
Blog
Carina Nieuwenweg

Blog: BSc diploma

De precieze waarde van het BSc diploma is misschien wat vaag. Toch is blogger Carina Nieuwenweg blij met het papiertje.
Carina Nieuwenweg

Op de arbeidsmarkt stel je geen hol voor (men neemt liever HBO’ers aan met soortgelijke opleiding, want meer praktijkervaring), je brengt nog steeds geen geld in het laatje en echt een feestje geven is er ook niet bij. Maar na drie jaar studeren is de bachelor diploma binnen en dat is toch best een mijlpaal: Een vereeuwiging van 180 studiepunten die anders na zes jaar zo in de prullenbak zouden verdwijnen. Mocht ik de komende zes of tien jaar er met de pet naar gooien dan hoef ik niet terug langs ‘Start’ maar kan ik gewoon met een master beginnen. En, niet geheel onbelangrijk, als ik er met de pet naar gooi dan is dat zowaar met een titel.

Dat die titel enkel een symbolische waarde heeft blijkt al snel als je op menig vacaturebank kijkt. Het is niet eens zo dat banen met een BSc vereiste minder verdienen. Ze zijn er gewoon niet. Als ik een recruiter vraag wat hij voor me in de aanbieding heeft als ‘Bachelor of Science’, krijg ik te horen dat ik naar HBO functies zou kunnen kijken maar dat het per bedrijf verschilt of ze daar genoegen mee nemen. In mijn geval, een scheikundige opleiding, is een BSc minder aantrekkelijk omdat we minder uren maken in het lab. Meneer vraagt zich af waarom ik geen master wil doen?

Ook op de WUR verandert er niet zo veel. Veel vakken zijn als minor vak te volgen tijdens de bachelor. En bij het eerste echte MSc vak mogen we nog steeds niet onze eigen groepjes kiezen. Is het iemand trouwens wel eens opgevallen dat bij elke vak ‘leren samenwerken’ een leerdoel is maar dat er nul aandacht wordt besteed aan dingen zoals leren plannen en communicatie skills? Misschien dat daar wel de waarde ligt van het BSc papiertje. Je weet in ieder geval dat je groepsgenoten iets van (soft) skills hebben. Die 180 studiepunten krijg je immers niet bij de cornflakes en daar ben ik best trots op.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.