Wetenschap

Wagenings onderzoek zet deur open

Zit in een sinaasappel meer vitamine C dan in een kiwi? Een bezoek aan het Weekend van de (Wageningse) Wetenschap kan je het antwoord opleveren.
Roelof Kleis

Voor deze specifieke vraag moet je overigens niet in Wageningen maar in Bleiswijk zijn. Zaterdag zet daar de glastuinbouw-poot van het Wageningse onderzoek de deuren open voor het wetenschapsweekend. De onderzoekers laten onder meer zien hoe je plante weerbaarder maakt tegen ziektes en hoe je in de kas zo zuinig mogelijk omgaat met energie.

plukrobot.jpg Een robot die de afwas doet is er nog niet. Maar in de tuinbouw zijn robots allang geen zeldzaamheid meer. Ze knappen de saaie en tijdrovende karweitjes op. Ze plukken bladeren, oogsten paparika’s of herkennen ziektes. Wie dat nog nooit van dichtbij heeft gezien, moet zaterdagmiddag naar Bleiswijk. Voor de kinderen is er een kleurplaat, een quiz (met de vitamine-C vraag)

en een optreden van het duo Ernst en Bobbie.

Op zondag is het op en om de campus in Wageningen te doen. Centraal staan het dierenonderzoek in Zodiac en het plantenonderzoek bij Unifarm. In totaal zijn meer dan 50 demonstraties , rondleidingen, workshops en lezingen op het programma. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld rondkijken in de ruimtes waar gedrag van honden en katten wordt bestudeerd of aan den lijve ondervinden hoe koud 20 graden onder nul is in de Genenbank. In die ruimteworden de zaden van duizenden soorten planten bewaard.

Virtueel

Ooit een zeug zien biggen? De kans is groot dat dat zondagmiddag kan. Het Varkens Innovatie Centrum in Sterksel geeft virtuele rondleidingen door de stallen. Via een videoverbinding met Wageningen (Zodiac) neemt onderzoeker Rik Verheijen ‘bezoekers’ mee door de stallen en beantwoord vragen. Hij verwachting zo’n 100 nieuwe biggen dit weekeinde. De videoverbinding maakt het mogelijk om daarbij te zijn en de stallen te zien zonder het risico te nemen dierziekten te verspreiden. De rondleidingen starten om 12.30 en 14.30 uur.

Speciaal voor de jeugd zijn er Pokémons te vangen. Niet de virtuele wezentjes, maar echte, tastbare figuren. De figuren zijn te vinden bij de verschillende Pokéstops bij onderzoekdemonstraties van plant en dier. Een volle Pokédex is prijs: een zakje plantenzaad van de toekomst. Wat Wageningen doet om die toekomstige groenten te ontwikkelen, staat centraal in de kassen en gebouwen van Unifarm.

Naast de activiteiten op de campus is er ook van alles te zien en doen bij het NIOO aan de overkant van de Mansholtlaan. Het NIOO zet onder meer het eigen gebouw als voorbeeld van de circulaire economie in de etalage. Het gebouw is een van de meest duurzame van ons land. Het wetenschapsweekend vormt ook de start van de Bodemdierendagen, een citizen science project dat het direnleven in de boven in kaart wil brengen.

De open dagen zijn zaterdag (Bleiswijk) en zondag (campus Wageningen) van 12.00-17.00 uur. Het NIOO houdt zondag open dag van 11.00-17.00 uur.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.