Organisatie
Opinie

Went de nieuwe naam al?

Op 6 september ging Wageningen UR verder als Wageningen University & Research en kregen veel onderzoeksinstituten een andere, ‘domeinbeschrijvende’ naam. Wat vinden medewerkers van de betreffende instituten van de verandering? Went het al een beetje?
Yvonne de Hilster

illustratie Henk van Ruitenbeek

22-Anna.jpg## Anna Besse-Lototskaya, onderzoeker bij Wageningen Environmental Research (voorheen Alterra)

in Wageningen

‘In het dagelijks gebruik moet ik nog aan onze nieuwe naam wennen, maar ik ben helemaal voor deze aanpassing. Ik doe veel acquisitie en merk dat klanten vaak wel Wageningen kennen, maar Alterra niet. Ook was onze relatie met Wageningen University altijd lastig uit te leggen. Mensen dachten vaak dat wij een groot ingenieursbureau waren dat aan de universiteit hing. En in EU-projecten zijn we nu eindelijk af van de verwarrende term DLO. Met onze nieuwe naam kunnen we profiteren van de bekendheid van Wageningen en laten we meteen zien dat we Environmental Research doen. Bovendien is deze namenstructuur goed voor het One Wageningen-gevoel. Nu moeten we alleen nog echt gaan opereren als One Wageningen.’

22-Salina.jpg## Salima Nanhekhan-Mahomed Dawood, managementassistent bij Wageningen Bioveterinary Research (voorheen CVI)

in Lelystad

‘Het went al wel, al vergeet ik soms Wageningen erbij te zeggen of schrijven. Onze naam is ook nogal lang zo. Alle praktische zaken, zoals aanpassingen in huisstijl, naamsvermeldingen in offertes en nieuwe contracten, sociale media en aanpassen van mijn e-mailhandtekening heb ik eigenlijk al achter de rug. Vanuit communicatie was dat allemaal goed voorbereid. Nu is het vooral blijven opletten bij nieuwe documenten. Ik krijg wel berichten van klanten dat ze de naamswijziging nog officieel vast willen leggen; dat laat ik over aan juridische zaken. Wageningen Bioveterinary Research vind ik heel professioneel klinken. Het enige is dat mensen nu soms denken dat we ook fysiek in Wageningen zitten.’

22-grotere foto Dolfie Debrot_bew.jpg## Dolfi Debrot, onderzoeker bij Wageningen Marine Research (voorheen Imares)

in Den Helder

‘Ik moet nog even nadenken bij het gebruik van de naam van mijn instituut, maar verder is het mij om het even; ik ben slechts een werknemer. Waar in documenten nog Imares staat, gebruik je gewoon “zoek en vervang”. Wageningen Marine Research is een zeer geschikte naam. Hij is kort en bondig, geeft de organisatiestructuur en onze nauwe band met de universiteit aan en de samenwerking die we beogen.’

22-Bert.jpg## Bert Brinkman, onderzoeker Wageningen Marine Research (voorheen Imares)

in Den Helder

‘Mijn e-mail heb ik nog niet aangepast en mijn contacten nog niet verwittigd van onze naamswijziging. Ik vind dat de wijziging onze naamsbekendheid geen goed doet. Imares heeft toch een eigen klank gekregen, net als Alterra, dat bijna wereldwijd bekend is. Ook hebben wij een eigen, specifiek klantenbestand. Dat we formeel al Wageningen Imares heetten, liet wat mij betreft voldoende zien dat we onderdeel van Wageningen zijn. Daarbij is de nieuwe naam lang en omslachtig. Afkorten mag niet, heb ik begrepen, maar zou ook niet werken: WMR zegt helemaal niks.’

22-Lusine.jpg## Lusine Aramyan, onderzoeker bij Wageningen Economic Research (voorheen LEI)

in Wageningen

‘Ik wilde me toevallig vanmiddag gaan verdiepen in wat ik nu precies in mijn e-mailonderschrift moet zetten.

Dat de naam LEI verdwijnt, is vooral een punt voor onze bekendheid in Nederland denk ik. We heten al 75 jaar zo en we zijn nog nooit eerder van naam veranderd. Zelf moet ik er ook nog echt aan wennen. Maar in het buitenland zal het weinig uitmaken, iedereen kende ons daar al met “Wageningen”. En Economic Research beschrijft goed wat wij doen.’

22-Edward.jpg## Edward Smeets, onderzoeker bij Wageningen Economic Research (voorheen LEI)

in Den Haag

‘Met Edward Smeets. (…) Ja, een collega moest al lachen dat ik vergat Wageningen Economic Research te zeggen. Dat moet er nog even inslijten. Maar de nieuwe naam went al hoor. Ik heb mijn e-mailhandtekening aangepast en zorg dat de nieuwe naam in nieuwe contracten komt. Wat ik wel jammer vind, is dat de afkorting van Wageningen Economic Research en Wageningen Environmental Research hetzelfde zijn: WER. Als je in een consortium aan een project werkt, dan worden namen van instituten altijd afgekort in tabellen en beschrijvingen. Daarnaast is Wageningen Economic Research wat vreemd als het hoofdkantoor in Den Haag staat. Maar afgezien daarvan vind ik de nieuwe naam erg sterk en hij is helemaal One Wageningen.’

22-Astrid klein.jpg## Astrid Schop, projectcontroller bij Wageningen Marine Research (voorheen Imares)

in Den Helder

‘Nee, onze nieuwe naam went nog helemaal niet. Hij is ook zo lang, veel te lang voor onderling gebruik en als je hem in een gesprek vaker achter elkaar moet noemen.

Waarschijnlijk wordt de naam daardoor wel afgekort naar WMR. Verder geeft het wat extra werk. Je moet goed opletten of alle documenten zijn aangepast, vooral als ze extern worden verstuurd. En bij facturen bijvoorbeeld moet een brief mee om uit te leggen dat we van naam veranderd zijn. Mensen die de opdracht destijds verstrekten aan Imares, krijgen nu immers een rekening met een andere naam.’

22-Joost.jpg## Joost Lahr, onderzoeker Wageningen Environmental Research (voorheen Alterra)

in Wageningen

‘Met Joost Lahr, Alterra. (…) Ja, het went wel hoor, de nieuwe naam, maar ik twijfelde nog even toen ik opnam. Wageningen Environmental Research is ook zo’n mond vol als je opneemt. Maar dat ga ik wel gebruiken, hoor. Ik heb ook mijn automatische handtekening al aangepast, partners in projecten geïnformeerd en sloot net een e-mail af met: PS we hebben een nieuwe naam. Ik vind de naam ook een goed idee. Alterra zal ik missen; het was een sterk merk. Maar ik denk dat Wageningen een nog sterker merk is. Ik voel me bovendien verbonden met andere instituten en werk veel met mensen van deze andere onderdelen samen.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.