Wetenschap
Plant

Broekema-penning voor Anton Haverkort

Aardappel-expert Anton Haverkort kreeg gisteren bij zijn afscheid de Broekema-penning, de belangrijkste onderscheiding in de Nederlandse plantenteelt. Haverkort nam afscheid met een symposium over….de aardappel.
Albert Sikkema

<foto: Guy Ackermans>

In een landbouwschuur van Unifarm op de campus kwamen alle belangrijke bedrijven uit de aardappelsector langs om Haverkort uit te zwaaien. Die gaat bij de WUR met pensioen, maar hij gaat de komende drie jaar gewoon door met zijn werk als hoogleraar aan een Turkse universiteit. Haverkort adviseerde over de aardappelteelt in vrijwel alle landen ter wereld.

De architect Paul Broekema, nazaat van de fameuze Luitje Broekema (1850-1936), reikte de Broekema-penning uit aan Haverkort. Luitje Broekema was de grondlegger van de plantenveredeling in Nederland. Honderd jaar geleden, nadat hij enkele belangrijke tarwerassen had gemaakt, werd hij een van de eerste hoogleraren in Wageningen. In 1921 stelde Broekema een fonds in ‘ter bevordering van de landbouwplantenteelt in Nederland.’ Sinds 1925 kregen acht agronomen de zilveren penning uitgereikt. Haverkort is de negende.

Ambassadeur

Broekema noemde Haverkort een groot ambassadeur van de Nederlandse aardappelsector die diepe voetsporen heeft achtergelaten in vele landen. Hij heeft een enorm netwerk onder wetenschappers en beleidmakers in de wereld, schuwt het debat niet en richt zijn boodschap vaak op het grote publiek. Haverkort werkte jarenlang in Turkije en Rwanda, voordat hij in 1989 in Wageningen kwam werken.

Hoogleraar Paul Struik noemde Haverkort de ‘kampioen van aardappel BV Nederland’. ‘Niet Johan Cruijff is de bekendste Nederlander in bepaalde delen van de wereld, maar Haverkort. Al spreekt niemand in die landen zijn naam correct uit.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.