Student
Nieuws

Studenten praten over hun beperking tijdens Ouderdag

Studenten met een handicap vertellen tijdens de Ouderdag komende zaterdag over hoe het is om in Wageningen te studeren met een beperking.
Roelof Kleis

Dat gebeurt tijdens een paneldiscussie in Orion. Het onderdeel maakt deel uit van de jaarlijkse Ouderdag. Zaterdag worden naar schatting 1300 ouders van eerstejaars bachelorstudenten op de campus verwacht. Tijdens de Ouderdag kunnen ouders en familieleden kennismaken met de universiteit, de campus en de stad Wageningen waar hun kind studeert.

Op het ochtendprogramma staan onder meer een inleiding van rector Arthur Mol en een presentatie van studenten over de do’s en dont’s in het eerste studiejaar. ’s Middags is ondermeer de voorlichting over studeren met een beperking. ‘Vijf studenten met een belemmering vertellen dan open en eerlijk hoe het is om te studeren en welke hulp ze daarbij krijgen’, legt oudervoorlichter Hermien Miltenburg uit.

Studenten zijn bang buiten de groep te vallen. Maar dat is helemaal niet nodig

Hermien Miltenburg, oudervoorlichter

Studenten vinden het volgens Miltenburg vaak moeilijk om hun probleem te onderkennen. ‘Daarbij moet je niet alleen denken aan fysieke handicaps, maar ook dyslexie, faalangst, stress, autisme en dergelijke. Studenten zijn bang om buiten de groep te vallen. Maar dat is helemaal niet nodig. Bij ons krijg je de hulp die je nodig hebt.’ Dat is geen grootspraak.Wageningen staat al jaren op een als het gaat om voorzieningen voor studerenmet een handicap.

Ook in het deze week verschenen rapport van het Centrum Hoger Onderwijs Informatie steekt Wageningen wat betreft studeren met een beperking weer met kop en schouders boven de andere universiteiten uit. De bachelorstudenten geven Wageningen gemiddeld een 7,0 voor aspecten als intake, voorlichting, hulpmiddelen en begeleiding. Dat is 0,4 punten meer dan runner-up Nijmegen. Het onderdeel ‘begrip bij de docenten’ haalt in Wageningen zelfs een 7,4.

De Wageningse masterstudenten waarderen het studeren met een handicap in Wageningen met een 6,92. Hier is de kloof met de andere universiteiten kleiner. Eindhoven volgt op slechts 0,1 punt. Ondanks de mooie cijfers voor Wageningen ligt de totaalscore dit jaar toch een paar tienden lager. ‘Wageningen blijft top, maar de voorsprong is afgenomen’, concludeerthet CHOI.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.