Organisatie
Gebouwen
Nieuws

Test hittebestrijding op Lumen stopgezet

De test om het dak op Lumen te koelen met water is stopgezet. De directie heeft besloten dat het koelingseffect te gering was om door te gaan met de proef.

In juli begon de afdeling Technisch Gebouwbeheer met het besproeien van de daken. Het water zou in theorie de hitte in Lumen moeten minderen maar dat gebeurde niet. Klaas Metselaar, docent bij Bodemfysica en landmanagement startte in augustus een meting om de effecten in kaart te brengen. Hij zag dat het dak wel 10 graden koeler was maar dat de temperatuur in het gebouw zelf niet naar beneden ging. ‘Het effect was nul. Ik denk dat het komt door de straling zelf die direct naar binnen gaat.’

De resultaten van de meting van Metselaar waren voor het management van Lumen reden om de proef stop te zetten. Twan Gutte van Technisch Gebouwbeheer: ‘Het resultaat was niet afdoende.’ Het idee om het dak te besproeien kwam van Metselaar zelf. Hij heeft andere ideeën waarmee hij graag de strijd met hitteprobleem in Lumen aan te gaan. Zo stelt hij voor om jaloeziën op de gevels te installeren die op een afstand van de ramen hangen. ‘Dan kan er lucht stromen tussen de ramen en de jaloeziën. Dat helpt bij het koelen van een gebouw.’

Of het Technisch Gebouwbeheer in de toekomst naar andere oplossingen gaat zoeken is nog niet bekend.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.