Student

Student loopt naar de Noordkaap

De Wageningse student Sjoerd van Dekken is bezig met een monstertocht. Bijna 3000 kilometer legt hij te voet af naar het noordelijkste puntje van het Europese vasteland.

Op 3 juni vertrok de student Bos- en natuurbeheer richting Noorwegen. Nu twee maanden later loopt hij in het Noorse gedeelte van Lapland nabij de stad Kautokeino. De zomer is hij goed doorgekomen. Alles wat hij nodig heeft, komt hem op de een of andere manier aanwaaien. ‘Het weer is behoorlijk slecht hier, het regent en het is koud. Ik had een regenjas nodig. Bij de lokale supermarkt stond ik te bedelen voor avondeten toen een paar bomenplanters mij vroegen wat ik daar deed. Ze hoorden mijn verhaal aan en ik kreeg meteen een regenjas van hen.’Feestje Van Dekken hoorde van mensen dat ze de tocht naar de Noordkaap maakten op de fiets. Dat leek hem supergaaf, maar ook te makkelijk. Liever ging hij wandelen, dat zou voor hem de tocht intenser maken. ‘En ik wil me niet haasten. Ik heb nog 60 jaar te overbruggen in mijn leven. Ik heb tijd zat.’ De tocht mag evenwel niet te lang duren: vóór 30 september moet hij weer terug in Nederland zijn, want dan wacht een mastersdegree-feestje van een huisgenoot. Vanaf de Noordkaap gaat hij proberen terug naar Nederland te liften.

14107723_284292745281396_1542571584950175786_o.jpgMensen willen hem overal mee helpen, vertelt Van Dekken. Eten, onderdak, kleding, wijze raad. Hij kreeg ook een kinderwagen, waar hij nu mee rondloopt. Het verbaast hem elke dag weer dat hij zover gekomen is. ‘Ik heb vandaag zelfs een huisje aangeboden gekregen om in te verblijven. Normaal kost dat 40 euro! Ook heb ik van mensen geld gekregen om nieuwe schoenen te kopen.’Koud Volgende week hoopt Van Dekken aan te komen op zijn eindbestemming. Op de weg terug wil hij de mensen opzoeken die hij onderweg is tegengekomen. ‘En daarna zo snel mogelijk terug want het begint hier heel koud, nat en winderig te worden.’ In maart wil hij zijn bachelor halen. Daar heeft hij nog drie studiepunten voor nodig. Of hij zijn master meteen daarna gaat doen, weet hij nog niet. ‘Daar heb ik voorlopig geen tijd voor, denk ik. Ik heb teveel dromennog om waar te maken. ’De tocht van Sjoerd van Dekken is te volgen op zijn Facebookpagina AtijdVakantie.

Sjoerd op zijn Facebookpagina: ‘Het is hier genieten rond de Poolcirkel!’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.