Student
Ondertussen in...

Meanwhile in… Thailand

Eerder deze maand werd Thailand opgeschrikt door bomaanslagen op toeristische plaatsen in het zuiden. De aanslagen vonden plaats vlak na het Thaise referendum over een nieuwe grondwet. De meerderheid van de bevolking stemde voor een grondwet die bepaalt dat leden van de senaat voortaan door het leger worden aangewezen. Het is echter niet duidelijk wie…
Carina Nieuwenweg

Commentaar door Pichaya Phataisit, masterstudent food safety

‘Er zijn nu al meer dan tien jaar aanslagen in Thailand. Het gebeurt vooral in de zuidelijke provincies. Volgens sommigen zitten extremistische moslims die voor een onafhankelijk zuiden strijden achter de aanslagen. Maar volgens anderen is het een statement tegen de nieuwe grondwet: een dag na het referendum zijn er ook bomaanslagen geweest.

Ik ben niet bang voor de aanslagen zelf: mijn familie en ik wonen in Bangkok, ver van de aanvallen. Maar ik ben wel bang dat het niet zal stoppen op korte termijn, omdat ik geen oplossing zie. Terwijl de aanslagen al zo agressief zijn.

Een aantal van mijn Thaise vrienden is moslim en niemand van hen wil de zuidelijke provincies onafhankelijk zien. Ik denk dat de groep moslims die voor onafhankelijkheid strijdt vooral extremisten zijn wier acties slecht zijn voor ons land en voor hun religie. Met geweld los je niets op en dat geldt ook voor een eventueel politiek statement.

Momenteel zijn de militairen aan de macht in ons land, wat in mijn optiek geen goed ding is. Daarvoor waren er wel veel geweldadige overheidsprotesten en de militaire overheid heeft het geweld de kop in weten te drukken. Maar ik denk dat protesten noodzakelijk zijn voor het ontwikkelen van een democratie. Dus ik ben het niet eens met de interventie van het leger. Ik denk dat ze nu al te lang aan de macht zijn. Als ze hiermee doorgaan, zullen we nooit een democratisch land worden.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.