Organisatie
Onderwijs

TU’s kunnen toestroom studenten niet aan

De vier technische universiteiten, waaronder Wageningen, overwegen een studentenstop in te voeren als ze niet meer geld van de minister krijgen. Het aantal studenten rijst de pan uit. Nederlandse ondernemers vinden zo’n numerus fixus ‘onacceptabel’.
Hoger Onderwijs Persbureau

Het actieplan van overheid en bedrijven om meer studenten naar de techniek te lokken, werpt zijn vruchten af. Een beetje te veel, want de TU Delft, de Universiteit Twente, de TU Eindhoven en Wageningen University zeggen dat ze de toestroom nauwelijks nog aan kunnen. In tien jaar tijd groeide het aantal studenten van 32 duizend naar 53 duizend.

‘Mogelijk moeten we de instroom gaan beperken’, zegt Victor van der Chijs, voorzitter van de federatie van de vier technische universiteiten in het Algemeen Dagblad. ‘Dat betekent dat we strenger naar kwaliteit gaan kijken en bijvoorbeeld alleen de beste buitenlandse studenten aannemen. Tenzij we meer geld krijgen.’

Numerus fixus

De TU Delft biedt al drie opleidingen met een numerus fixus aan. Wageningen eentje, Voeding en Gezondheid. Volgend jaar komen daar nog twee andere opleidingen bij. Maar er zijn geen concrete plannen om voor meer opleidingen een numerus fixus aan te vragen, zegt rector Arthur Mol. ‘We willen geen studentenstop, maar een betere bekostiging van de opleidingen.’

Ondernemersorganisatie FME vindt een numerus fixus onacceptabel. ‘Dit is de omgekeerde wereld’, reageert voorzitter Ineke Dezentje. ‘De industrie zit te springen om goedopgeleide technici en de instroom gaat eindelijk beter.’ Ze is bang dat bedrijven naar het buitenland vertrekken als ze geen goed personeel kunnen vinden. ‘En dat is de doodsteek voor het innovatieklimaat in Nederland.’

Werk

Minister Bussemaker is niet van plan de technische universiteiten meer geld te geven, zegt ze in het AD. Zorg eerst maar eens dat de afgestudeerde technici in Nederland aan het werk kunnen, vindt ze. Nu kiest veertig procent voor een baan in een andere sector en wil de helft van de techniekstudenten na de studie in het buitenland gaan werken. De minister herhaalt dat de kwaliteit van het onderwijs boven alles gaat. ‘Als opleidingen de toestroom echt niet aankunnen en goed onderwijs niet kunnen garanderen, is een numerus fixus in ieders belang.’

Jan Sinnige, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), vindt dat de student de dupe is van de onenigheid tussen het ministerie en de universiteiten. ‘Quick fixes als de numerus fixus bieden geen structurele oplossing voor dit probleem.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.