Organisatie
Nieuws

Lezingenserie Teacher of the Year groeit uit tot ‘WUR-talk’

Vanaf september moeten elke maand WUR-talks, korte lezingen voor een breed publiek, plaats gaan vinden op de Wageningse campus. Het evenement is ontstaan uit een idee van Teacher of the Year Roel Dijksma.
Rob Ramaker

Foto: Teacher of the Year Roel Dijksma wordt geroemd als verhalenverteller

(Sven Menschel)

Hydrogeologiedocent Dijksma kondigde afgelopen juli al aan het prijzengeld van de Teacher of the Year-verkiezing te gebruiken voor een lezingenavond. Uiteindelijk worden het er twee, op 28 en 29 september. In de Waaierzaal van het Oriongebouw gaan sprekers ‘mooie verhalen vertellen’ voor een brede groep van medewerkers en studenten.

De opzet spiegelt zich aan de bekende TED-talks. De Engelstalige lezingen duren 20 minuten, en daarna zijn er telkens 20 minuten om vragen te stellen. Verder is het de bedoeling dat ze worden opgenomen en op Youtube komen.

Dijksma kwam op het idee doordat hij bij zijn uitverkiezing als Teacher of the Year werd geroemd als verhalenverteller. ‘Toen zei ik meteen “ik ken er nog een paar”.’ Deze mensen wil hij de kans geven hun verhalen te delen met een breder publiek. Hij denkt dat het maandelijkse ritme en de vrijblijvendheid wat toevoegen aan het lezingenaanbod wat al bestaat op de campus.

Videoreeks

Wageningen UR heeft het idee meteen omarmd. Na september moeten we elke maand kunnen genieten van een serie korte lezingen met als werktitel ‘WUR-talks’. Zeker in het begin wordt ingezet op voormalig Teachers of the Year, of genomineerden voor deze verkiezingen. Maar ook andere getalenteerde verhalenvertellers zijn meer dan welkom, zegt Susanne Laven, communicatieadviseur bij Voorlichting en werving. Zij ziet als ideale scenario dat in 2018, het jubileumjaar van Wageningen, er een videoreeks met verhalen van de beste Wageningse docenten.

Voor de door Dijksma georganiseerde avonden staat het programma al vast. Op 28 september spreken Salomon Kroonenberg, emeritus hoogleraar Geologie (klimaatverandering op geologische tijdschalen) en Anne van Loon van de University of Birmingham (droogteontwikkeling). Een dag later volgen planeetonderzoeker Sebastiaan de Vet (Aardse en Martiaanse geomorfologie) en Bernd Andeweg, geologiedocent aan de Vrije Universiteit (plaattektoniek, aardbevingen en vulkanisme).

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.