Wetenschap
Nieuws

Heinekenprijswinnaar Doudna komt naar Wageningen

Jennifer Doudna, één van de ontdekkers van een systeem dat dna ongekend specifiek kan bewerken, komt op 30 september voor een lezing en discussie naar Wageningen.
Rob Ramaker

Foto: Kenneth Zirkel

De hoogleraar Biomedische wetenschappen van UC Berkeley is komende maand in Nederland om de Heinekenprijs voor biochemie en biofysica 2016 in ontvangst te nemen. Een groot aantal Heinekenlaureaten won later ook de Nobelprijs.Doudna is bekend van haar onderzoek aan CRISPR-Cas9. Dit is een afweersysteem dat bacteriën gebruiken om zich te verweren tegen vijandelijke virussen. Ook in Wageningen, in de leerstoelgroep Microbiologie, wordt onderzoek gedaan aan CRISPRs.CRISPR-Cas9 heeft allerlei veelbelovende toepassingen. Het systeem kan worden gebruikt om zeer gericht DNA, het erfelijk materiaal van mensen, planten en dieren, te bewerken. Wetenschappelijk tijdschrift Science riep CRISPR-Cas9 afgelopen jaar daarom uit tot ‘doorbraak van het jaar’.

Wetenschappers hopen bijvoorbeeld erfelijke ziektes aan te pakken, door niet de symptomen te bestrijden, maar direct de ‘fout’ in het erfelijk materiaal te verbeteren. Ook kunnen planten veel sneller worden veredeld of aangepast aan menselijke wensen. Dit roept natuurlijk ethische vragen op. In hoeverre mogen mensen ingrijpen in het erfelijk materiaal van onze en andere soorten. En mag de techniek ook worden gebruikt voor verbetering?

Doudna is naar Wageningen gehaald door Science Café Wageningen, Resource, de leerstoelgroep Microbiologie, de Wageningen Young Academy en de KNAW.

Inschrijven kan hier.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.