Student

Studenten naar Boston met project

Een team van Wageningse studenten mag eind oktober hun project presenteren op iGem, een wedstrijd voor synthetische biologie in Boston.
Rob Ramaker

Na een tussentijdse presentatie kregen ze gisteren groen licht van hun begeleiders. Tijdens de iGem Jamboree, die tussen 27 en 31 oktober plaatsvindt aan MIT, laten studententeamsvanuit de hele wereld hun project zien.Twee jaar geleden sleepte het Wageningse team een knappe tweede plaats in de wacht. Zij bedachten een bacterie die een vernietigende bananenschimmel kan bestrijden.

Synthetische biologie is een relatief nieuwe tak van wetenschap waarin organismen helemaalworden ontworpen om – een meestal voor mensen nuttige – taak te verrichten. Zo bedacht het studententeam dit jaar een bacterie die in bijenkorven gericht de schadelijke varroamijt doodt. Dit diertje is een plaag voor honingbijen en wordt nu bestreden met chemische middelen. Deze zijn echter ook schadelijk voor de bij zelf, en de studenten hopen een veel preciezere bestrijdingsmethode te vinden.

Ik ben heel blij dat we mogen, maar ik ben overwhelmed over wat we nog moeten doen

Thomas Swartjes

Afgelopen maanden probeerde het team dit ontwerp zoveel mogelijk in de praktijk te brengen. Een tussenstand hiervan werd gisteren gepresenteerd aan vrienden en onderzoekers van de leerstoelgroepen Microbiologie en Systeem- en synthetische biologie. Uit de zaal kwamen een aantal kritische vragen. Zo is een belangrijk centraal deel – het gericht doden van alleen de juiste mijt – nog niet af. Het project is echter interessant genoeg om Wageningen te vertegenwoordigen in Boston.

‘Ik ben heel blij dat we mogen’, zegt teamcaptain Thomas Swartjes, masterstuden Moleculaire levenswetenschappen, ‘maar ik ben overwhelmed over wat we nog moeten doen.’ Komende maandag steekt het team de koppen bij elkaar. Samen bepalen ze welke deelprojecten het meest kansrijk zijn en de meeste aandacht moeten krijgen. Op 15 oktober volgt dan de definitieve deadline, waarna geen nieuw werk kan worden ingediend. ‘Het wordt behoorlijk druk.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.