Wetenschap
Nieuws

Nieuwe app kijkt mee op je bord

Een nieuwe app kan ons eetgedrag nauwkeuriger volgen dan voorheen. Onderzoekers van LEI Wageningen UR hopen zo beter te begrijpen hoe consumenten zich gedragen.
Rob Ramaker

Beeld: Screenshots van de app FoodProfiler

Wat heb je de afgelopen 24 uur gegeten?

Dat blijkt een verrassend lastige vraag. Want heb je nou ontbeten met twee of drie boterhammen? Hoe laat nam je gisteravond nog een biertje? En ben je echt geen snack vergeten? Consumentenonderzoekers weten dat zo’n 24-uursvragenlijst altijd foutjes oplevert. LEI Wageningen UR hoopt nu een nauwkeuriger alternatief te hebben gevonden: een app.

Deze zogeheten FoodProfiler moet een inkijkje gegeven in onze eetgewoontes. ‘Zijn er bijvoorbeeld verschillen over de tijd, of tussen groepen mensen’, zegt Marleen Onwezen, onderzoeker bij LEI Wageningen UR. En hebben voedselschandalen, zoals die rond paardenvlees, impact op ons consumptiepatroon, vult haar collega Jos van den Puttelaar aan. Eerste doel is echter de app te vergelijken met bestaande meetmethodes, zoals de 24-uursvragenlijsten.

Alle gebruikers krijgen dagelijks meerdere pushberichten, met daarin de vraag wat ze afgelopen twee uur hebben gegeten of gedronken. Ook beantwoorden deelnemers vragen over hun achtergrond en opvattingen over eten . Gedurende twee á drie weken moet de app zo een indruk krijgen van iemands consumptiepatroon. Na twee of drie weken krijgen gebruikers een profielschets te zien. ‘Zijn ze bijvoorbeeld prijsbewuste genieters’, zegt Onwezen. Dan wordt ook duidelijk of iemands gedrag overeenkomt met diens zelfbeeld. Eten ze echt zo gezond als ze zelf denken?

Consumentenonderzoekers weten dat zo’n 24-uursvragenlijst altijd foutjes oplevert.

FoodProfiler richt zich op twee groepen. Proefpersonen van het LEI gebruiken de app om hun eetgedrag bij te houden. Maar de onderzoekers zijn ook nieuwsgierig naar gewone consumenten die de app downloaden en invullen.

Tijdens de ontwikkeling moesten onderzoekers balanceren tussen zorgvuldige dataverzameling en gebruikersplezier. ‘Dat zijn moeilijke afwegingen geweest’, zegt Onwezen. ‘We wilden respondenten niet te veel belasten of beïnvloeden.’ Zo krijgen ze geen tussentijdse feedback op keuzes, omdat het resultaten beïnvloedt. Om ze toch gemotiveerd te houden worden ze beloond met voedingsweetjes.

Ook krijgen gebruikers geen exacte calorieëntelling. Om die te kunnen bepalen moeten gebruikers nog veel gedetailleerdere vragenlijsten invullen en bijvoorbeeld hun porties afwegen. Onwezen denkt dat dit veel mensen zou afschrikken. Bovendien begeeft de FoodProfiler zich daarmee in een drukke markt. Er bestaan al veel populaire fitness- en voedingsapps die dit – en nog veel meer – mogelijk maken. Het LEI wil iets unieks bieden om mensen te trekken.

In het eerste jaar, zo hoopt Onwezen, zullen maandelijks zo’n honderd mensen FoodProfiler downloaden en invullen. Wanneer de kinderziektes eruit zijn kan er worden gedacht aan uitbereiding. Bijvoorbeeld door dierenwelzijnslabels te introduceren. ‘En we willen heel graag internationaal gaan.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.