Wetenschap
Biologie
Visie

‘Nieuw virus onderstreept risico’s tekenbeet’

Afgelopen juni werd teken-encefalitisvirus (TBE-virus) aangetoond op de Sallandse heuvelrug; het eerste geval in Nederland. Een maand later raakte op de Utrechtse heuvelrug de eerste patiënt besmet. TBE veroorzaakt meestal griepachtige symptomen, maar kan bij kwetsbare patiënten leiden tot hersenvliesontsteking. De komst van TBE onderstreept volgens tekenexpert Arnold van Vliet dat artsen en natuurliefhebbers zich…
Rob Ramaker

Het TBE-virus verspreidt zich al langer gestaag over Europa. Is het onvermijdelijk dat in heel Nederland teken besmet raken?

‘De ziekte is nu op twee locaties best ver uit elkaar gevonden. Dat maakt de kans groot dat je het ook in de rest van het land aantreft. Het zou me verbazen als dat niet het geval is.’

Hadden Nederlandse instanties kunnen voorkomen dat TBE onze kant op kwam?

‘Nee, dat lijkt me echt compleet onmogelijk. We moeten nu achterhalen waar het allemaal zit, en kijken hoe je er mee omgaat.’

Wat kunnen we doen?

‘De komst van het TBE-virus onderstreept het belang voor mensen die in het groen zijn geweest zich goed te checken op teken. Dit gebeurt nog steeds onvoldoende. Alleen bewustwording is hierbij niet voldoende, heb ik gemerkt. Samen met de leerstoelgroep Strategische communicatie onderzoeken we hoe je gedrag kunt veranderen. Ook de medische wereld moet zich bewust worden van deze ziekte. Dat is nog een hele opgave, want de door teken overgebrachte ziekte van Lyme (veroorzaakt door de Borrelia-bacterie, red.) is er al jaren en ook hier zie je ook nog veel onbekendheid.’

Hoe verhoudt de dreiging van het TBE-virus zich tot Lyme?

‘We hebben in Nederland jaarlijks 25 duizend nieuwe gevallen van Lyme, waarvan een deel heel ernstig is. Ik verwacht niet dat mensen het TBE-virus op deze schaal zullen oplopen. Ook krijgt slechts een klein deel van de besmette mensen ernstige symptomen. In Oostenrijk wordt ingeënt tegen TBE, maar zulke maatregelen zijn nog niet aan de orde in Nederland. Slechts een zeer klein deel van de teken is besmet met het TBE-virus.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.