Organisatie
Gebouwen
Nieuws

Meting gestart met waterkoeling op daken Lumen

Hydroloog Klaas Metselaar is begonnen met het meten van de effecten van waterkoeling op het dak van Lumen. Op warme dagen lopen de temperaturen flink op in het gebouw. Door het dak nat te maken hoopt hij de problemen te verhelpen.

<De sproeiers op het dak van Lumen, foto: Ronald van Drie>

Met sensoren op en tussen het grind gaat Klaas Metselaar, docent bij Bodemfysica en landmanagement, meten wat het effect is van het sproeien op de temperatuur in Lumen. ‘Het is hard nodig om het koeler te krijgen,’ vertelt Metselaar. Het gebouw is ontworpen met een natuurlijk ventilatiesysteem en heeft geen airco.

Metselaar kwam zelf met het idee voor de waterkoeling. Voordat de installatie op het dak van Lumen werd geïnstalleerd, heeft hij het concept eerst uitgeprobeerd op zijn eigen schuur. ‘Ik wilde eerst kijken of het plan uitvoerbaar was, want je loopt een risico op lekkages en waterschade. Op het dak van de schuur heb ik gekeken hoe dat is te voorkomen.’

Bloedheet

De test met de sproeiers is midden juli gestart. Op warme dagen wordt in de middag het grind op het dak natgehouden. Metselaar kreeg vanuit de ARBO-dienst het verzoek om met oplossingen te komen voor de koeling van het gebouw. Medewerkers hadden geklaagd over de hoge temperaturen. Twan Gutte van het Technisch Gebouwbeheer zegt dat de koeling hard nodig is. ‘We hebben veel problemen met de warmte. Als de zon op het gebouw staat en het een graad of 25 is, dan wordt het hier bloedheet.’

Twan Gutte kijkt vanaf het dak naar de sproei-installatie

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.