Wetenschap
Onderzoek

725 Wetenschapers publiceren samen 1 artikel

Wetenschappelijk onderzoek is steeds meer teamwork. Zo publiceerde de Wageningse voedingsonderzoeker Marianne Geleijnse deze maand een studie over de lengte van de bevolking met maar liefst 725 medeauteurs – het kunnen ook tien meer of minder zijn.
Albert Sikkema

<foto: Guy Ackermans>

De onderzoekers analyseerden 1472 bevolkingsstudies waarin de lengte van 18,6 miljoen mensen uit 200 landen waren gemeten tussen 1896 en 1996. De bijdrage van Geleijnse was beperkt; ze leverde de data van één van de bevolkingsstudies aan. ‘Mijn bijdrage bestond uit het leveren van data, het controleren of mijn data juist zijn weergegeven, en het leveren van commentaar op de wetenschappelijke kwaliteit van het artikel voordat het wordt opgestuurd naar een tijdschrift.’

Zutphen-studie

Geleijnse heeft toegang tot de data van de beroemde Zutphen-studie, een langjarig gezondheidsonderzoek bij mannen van deze Gelderse stad dat geleid wordt door hoogleraar Daan Kromhout. Geleijnse en Kromhout stuurden de resultaten van deze cohortstudie op aan de 18 hoofdonderzoekers, net als ruim 700 andere wetenschappers met onderzoekdata. Die worden allemaal genoemd in de publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift eLife. Geleijnse: ‘Er is een relatief klein clubje dat de gepoolde data analyseert en het artikel daadwerkelijk schrijft, de writing group. Zij zijn primair verantwoordelijk voor de inhoud.’

Nederlandse mannen langste

Deze studie bevestigt overigens eerder onderzoek dat de Nederlandse mannen de langste wereldburgers zijn met een gemiddelde lengte van 182,5 centimeter in het laatste kwart van de 20-ste eeuw. De vrouwen in Guatemala waren het kleinst: ruim 140 centimeter. De sterkste groeiers tussen 1896 en 1996 waren Zuid-Koreaanse vrouwen. Ze werden in een eeuw ruim 20 centimeter langer, gevolgd door de Iraanse mannen die 16,5 centimeter langer werden als gevolg van lifestyle-factoren. De lengte van de bevolking in veel Afrikaanse en Zuid-Aziatische landen veranderde niet noemenswaardig in de afgelopen eeuw, concluderen James Bentham van Imperial College London en de 725 andere auteurs.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.