Organisatie
Nieuws

Harvard-prof Juma bij opening jaar

Harvard-professor Calestous Juma is de hoofdgast bij de opening van het academisch jaar. Juma belicht waarom innovaties weerstand oproepen.
Roelof Kleis

Het thema van de jaaropening is ‘rethinking innovation’, een bezinning op innovaties en nieuwe technologie. Vernieuwing en verandering roepen vaak weerstand en verzet op. ‘We zetten aan de ene kant allerlei techniek in om het leven aangenamer en eenvoudiger te maken. Maar aan de andere kant zie je dat er een groeiende aversie is tegen techniek. Hoe komt dat?’, licht hoofd communicatie Marc Lamers de keuze van het thema toe.

We zetten aan de ene kant allerlei techniek in om het leven aangenamer en eenvoudiger te maken. Maar aan de andere kant zie je dat er een groeiende aversie is tegen techniek.

Marc Lamers, hoofd communicatie Wageningen UR

Calestous Juma, hoogleraar Practice of International Development aan Harvard, kan die vraag beantwoorden. In zijn net verschenenboekInnovation and it’s enemies; why people resist new technologies behandelt hij de geschiedenis van 600 jaar weerstand tegen nieuwe techniek. Juma heeft volgens bestuursvoorzitter Louise Fresco een verfrissende kijk op waarom innovatie belangrijk is én waarom er soms veel verzet tegen is.

Juist door zijn Afrikaanse en wetenschappelijke achtergrond en lange internationale ervaring is Juma volgens Fresco een autoriteit op het gekozen thema. ‘Hij heeft een heel brede visie op veranderingsprocessen, wat belangrijk is in deze tijd waarin het lijkt dat wetenschap soms ook maar een mening is.’ Fresco kent Juma persoonlijk uit haar FAO-tijd (wereldvoedsel organisatie) midden jaren 90, toen hij secretaris was van de Convention on Biological Diversity.

Hij heeft een heel brede visie op veranderingsprocessen, wat belangrijk is in deze tijd waarin het lijkt dat wetenschap soms ook maar een mening is.

Louise Fresco, voorzitter Raad van Bestuur Wageningen UR

In zijn lezing gaat Juma in op de oorzaken van de bezorgdheid over en oppositie tegen verandering en welke lessen we daaruit kunnen trekken. De angst voor het nieuwe is volgensJuma van alle tijden. In het 17-de eeuwse Italië werd koffie als een duivelsdrankje gezien. In andere westerse landen dacht men dat je van koffie steriel werd. Margarine werd in Amerika om diezelfde reden weggezet als ‘bulls butter’: je werd er steriel en kaal van.

Onze tijd kent met transgeen voedsel, kweekvlees en zelfrijdende auto’s gelijksoortigecontroverses. Juma duidt die en zet lijnen uit hoe we daarmee om moeten gaan. Drie jonge Wageningse wetenschappers bespiegelen aansluitend aan de lezing kort op het thema. Wie deze wetenschappers zijn is nog niet bekend. De academische jaaropening is op maandag 5 september in Orion. Aanmelden kan online tot 2 september.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.