Student
Nieuws
Onderzoek

iGEM-team start crowdfundcampagne voor bijenonderzoek

Het iGEM-team op Wageningen UR is begonnen met het crowdfunden van hun onderzoek. Ze hebben 30.000 euro nodig om een bacterie te creëren die massale bijensterfte moet voorkomen.

Het team heeft al bijna 20.000 euro bij elkaar weten te financieren vanuit de opleidingen microbiologie en systeem- en synthetische biologie, sponsors en andere leerstoelgroepen op de campus. Van dat geld hebben de studenten de inschrijving bij iGEM gefinancierd en gaan ze hun onderzoekresultaten presenteren in Boston in Amerika. De studenten proberen nu via crowdfunding hun onderzoek gefinancierd te krijgen.CentrifugeThomas Schwartjens, team captain van het iGEM-team, heeft het geld nodig voor het ontwikkelen van de ‘Varroakiller’. ‘We gaan het geld gebruiken om bijvoorbeeld apparatuur en faciliteiten te kunnen huren, die zijn heel duur,’ zegt Schwartjens. Als voorbeeld noemt hij een centrifuge die 35.000 toeren kan halen. Het maximale wat de centrifuges op de campus halen is net boven de 20.000 toeren dus moet het team een snellere centrifuge ergens anders vandaan halen. Schwartjens: ‘Maar gelukkig hebben we ook veel sponsors die materialen aan ons geven en apparatuur aan ons uitlenen, dat scheelt een hoop.’Het onderzoek naar de bacterie om de Varroamijt te bestrijden is open source. Dat betekent dat het team geen patent gaat aanvragen op hun bacterie, zodat deze voor iedereen beschikbaar is om te maken. Schwartjens: ‘Imkers en bedrijven hebben straks allemaal toegang tot deze nieuwe vorm van bestrijdingsmiddel. Ons doel is om de bijen te redden, niet om geld te verdienen.’ Het gif dat op dit moment gebruikt wordt doodt in hoge concentraties zowel de mijt als de bij, waardoor deze niet effectief is. Met de zelfontworpen bacterie hoopt het iGEM-team een betere oplossing te bieden om de bijen Varroamijt-vrij te krijgen.

Ons doel is om bijen te redden, niet om geld te verdienen

Thomas Schwartjens

Eind oktober moet het team het onderzoek hebben afgerond. Ze willen hun bevindingen presenteren tijdens de ‘Giant Jamboree’ in Boston in de Verenigde Staten. Daar vindt van 27 tot 31 oktober dit jaar het congres van iGEM plaats. Ze willen daar zoveel mogelijk hun kennis delen met andere onderzoekers om hen te inspireren met hun idee. Het is niet het eerste team uit Wageningen dat meedoet in de iGEM-competitie. In 2014 werd een team met Wageningse studenten tweede in de competitie.Het team heeft een pagina opgezet op de crowdfunding website van Wageningen UR. Kijk voor meer informatie op de volgende link of in de video hieronder: Crowdfundwebsite iGEM

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.