Student
Nieuws

Tussenjaar krijgt Kenniscentrum

De middelbare school afgerond en dan? Het kersverse Kenniscentrum Tussenjaar biedt mogelijk uitkomst. En van de initiatiefnemers is Hermien Miltenburg van Voorlichting en Werving.
Roelof Kleis

Stel je kunt niet kiezen wat voor vervolg je aan je middelbare school gaat geven. Een jaartje ertussenuit klinkt dan aantrekkelijk. Lekker reizen, wat werken misschien. Tussen de 10-15 procent van de scholieren neemt zo’n pauze. En die keuze komt dan vanzelf wel. Toch? Maar zo werkt het niet, zegt studiekeuze-expert Miltenburg. Over de aanpak van een tussenjaar moet je goed nadenken.

Dat hoeft een scholier niet alleen te doen. Er zijn bureautjes genoeg die er een aardige boterham aan verdienen. Miltenburg: ‘Die nemen testen af, geven trainingen en voeren gesprekken. Ze helpen je vrijwilligerswerk te doen in Vietnam of sturen je op een blitse reis naar Sri Lanka. Ze verzinnen van alles en er hangt soms een fors prijskaartje aan. Er zit veel kaf tussen het koren.’

Keurmerk

Het afgelopen week in Forum opgerichte Kenniscentrum Tussenjaar wil daar wat aan doen door een keurmerk in te stellen voor dergelijk bureaus. ‘’Het zou heel mooi zijn als bijvoorbeeld op de site studiekeuze123 van het ministerie een zoekmachine zou komen met organisaties die op een goede manier helpen bij dat keuzetraject. Ons streven is jongvolwassenen op een fatsoenlijke manier een studiekeuzetraject laten doorlopen.’ De uitkomst van zo’n traject kan een tussenjaar zijn.

Het motto van Miltenburg is: kun je niet kiezen, doe het dan niet. ‘Neem dan een jaar pauze.’ Dat is niet alleen goed voor de student in spe, maar ook voor de hogescholen en universiteiten. Landelijk gezien valt 25-30 procent van de eerstejaars uit. Dat kost de instellingen handenvol geld. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de studenten te weinig tijd heeft genomen voor de keuze, een kwart vindt de voorlichting van de hbo’s en universiteiten te reclame-achtig.

Niemand komt zomaar naar Wageningen

Hermien Miltenburg

Voor Wageningen ligt het uitvalspercentage overigens lager: 10-15 procent. Miltenburg: ‘Niemand komt zomaar naar Wageningen. Tweederde van de studenten kiest eerst de stad en dan pas de opleiding. Die willen naar de grote stad, niet naar Wageningen!’ Maar ze wijst ook op de goede voorlichting van de universiteit. ‘Wij gebruiken cijfers in plaats van reclame. Wij wijzen op de docent/student-verhouding en zetten studenten in die het eerlijke verhaal vertellen.’

Autoriteit

Dat Miltenburg bij het Kenniscentrum is betrokken, komt niet uit de lucht vallen. Ze is een autoriteit op het gebied van studieadvies. Sinds het begin van dit studiejaar schrijft ze een paar keer per week een veelgelezen blog voor ouders van aanstaande studenten. Het Kenniscentrum staat overigens nog in de kinderschoenen. Aan de verdere invulling moet nog vorm worden gegeven.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.