Student
Gezondheid
Nieuws
Onderzoek

‘Ouder worden gaat drastisch veranderen’

In de loop van deze eeuw zullen mensen mentaal eerder verouderen dan fysiek. En dat betekent dat ook het hele proces van ouder worden verandert, concluderen vijf studenten die voor hun Honours Program twee jaar lang onderzoek deden naar ‘ageing’.

Studenten en ouderen van Rumah Kita poseren voor een foto. (Foto: Hans Dekker)Voor het projectvak van de Honours Program bestudeerden de vijf wat ouderdom inhoudt. Ze deden een uitgebreide literatuurstudie, bezochten symposia en hadden vele gesprekken met ouderen in een verpleeghuis. Nu sluiten ze hun project af met een aantal conclusies. ‘De medische wetenschap zorgt ervoor dat onze lichamen langer mee kunnen’, zegt bachelor-student Internationale ontwikkelingsstudies Inez Dekker. ‘Fysiek kunnen we als we oud zijn dan veel meer’.

De situatie van nu is totaal niet representatief voor de toekomst

Tessa Jansen, student Bedrijfs- en consumentenwetenschappen

Hans Dekker (Moleculaire wetenschappen) ziet al helemaal voor zich hoe het zal zijn als hij later oud is: ‘Dan sta ik veel meer in de samenleving als je het vergelijkt met de ouderen van nu. Dan ben ik nog steeds aan het leren, lezen en misschien zelfs feesten!’ Volgens de groep gaan leeftijdscategorieën steeds meer vervagen. Het hokjesdenken – jong ben je tot 18 jaar, volwassen ben je tot je pensioen en daarna ben je oud – valt weg. Tessa Jansen (Bedrijfs- en consumentenwetenschappen): ‘De situatie van nu is totaal niet representatief voor de toekomst.’Rumah KitaIn verpleeghuis Rumah Kita in Wageningen deed de groep onderzoek onder de bewoners om te kijken wat voor leven zij leiden. ‘Daar zagen we dat ouderen weinig in contact komen met jongeren en volwassenen. Ze hebben hun eigen community. Maar we zien ook vanuit de literatuur- en filmstudie dat die scheiding langzaam verdwijnt’, zegt Hans. Dat komt volgens de groep onder andere door de bezuinigingen in de zorg. De verzorghuizen verdwijnen, waardoor mensen langer op zichzelf blijven wonen en verzorgd worden door mantelzorgers.

Tijdens een ‘diner pensant’ waarmee de studenten vanavond in verpleeghuis Rumah Kita hun project afsluiten, laten ze jongeren en ouderen samen discussiëren over ouderdom. Ook hebben ze een expert op het gebied van ouderdom uitgenodigd om te komen spreken.

Tessa Jansen hoopt dat in de toekomst de mensen veel meer één worden met elkaar: ‘Dat mensen later met alle leeftijdscategorieën in contact staan. En dat er veel meer binding is tussen die groepen. Dat proberen we met ons diner te bereiken.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.