Organisatie
Nieuws
Onderwijs

Wageningen UR past BSA niet aan

De regels voor het bindend studieadvies(BSA) van de Wageningen UR blijft ongewijzigd. De universiteit zegt dat de huidige BSA in lijn is met de wet- en regelgeving.

Foto: Joris Schaap

Veertien hogescholen en vier universiteiten hebben de afgelopen tijd wel de BSA aangepast. De afgelopen twee jaar heeft onderwijsrechtbank CHBO een aantal universiteiten en hogescholen terug gefloten. In Wageningen zullen geen aanpassingen gedaan worden, ook al hanteert de universiteit in sommige gevallen – op basis van sociale – of medische indicaties – een ‘voorwaardelijk positief advies’.

Volgens de universiteit is dit advies een uitstel van de BSA. De student krijgt pas een advies op het moment wanneer de voorwaarde intreedt voor een negatief advies of wanneer aan de voorwaarde voor een positief advies zijn voldaan. ‘Het gaat erom dat de student alleen als hij of zij de norm haalt kan doorstuderen. Dat daarvoor wat meer tijd wordt gegeven doet daaraan niets af’, zegt de woordvoerder van de universiteit.

Wel zal de universiteit de huidige regels nog een keer nagaan of deze voorwaardelijke toelating aan de regelgeving voldoet. Mocht dat niet zo zijn dan zal deze regel aangepast worden volgens een woordvoerder van Wageningen UR.

Uitspraak

Met een Bindend Studie Advies kan een universiteit bepalen of een student wel of niet een opleiding mag afmaken. De student moet in het eerste jaar een minimum aantal studiepunten behaald hebben voor een positieve BSA. Universiteiten hebben uitzonderingsregels voor studenten die door omstandigheden niet aan het benodigd aantal credits komen.

Die studenten worden onder deze regels toch met een positieve BSA alsnog toegelaten tot het tweede jaar. Maar krijgen daar te maken met een nieuw bindend studieadvies. Hierdoor kan de onderwijsinstelling op twee momenten een opleiding van een student stopzetten. Dit is tegen de wet volgens de rechter. Een universiteit mag volgens het CHBO maar op één moment bepalen tijdens de studie of een student door kan gaan met de opleiding. Door de uitspraak van de onderwijsrechter hebben veel onderwijsinstellingen ervoor gekozen om de regels aan te passen.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.