Student
Nieuws

‘Interesse studenten in universiteitspolitiek neemt af’

Het Maagdenhuisprotest van afgelopen jaar vertaalt zich niet in meer belangstelling voor universiteitspolitiek. Landelijk dalen of stagneren opkomsten bij studentenraadsverkiezingen.
Rob Ramaker

Dit meldt de Volkskrant vanmorgen.

Begin deze week signaleerde Resource al dat Wageningen University een uitzondering in deze trend. De opkomst nam in Wageningen dit jaar toe met 5 procentpunten tot 39,6 procent; de universiteit is hiermee derde in landelijke opzicht. Mogelijk viel de opkomst hoger uit door de vereenvoudiging van het stemsysteem. In voorgaande jaren hing de opkomst veelal stabiel rond de 35 procent.

De landelijke afname in interesse in universiteitspolitiek is opvallend gezien de vele studentenprotesten van afgelopen jaar. Studenten ageerden onder meer tegen ‘rendementsdenken’ en het opheffen van kleine opleidingen. De onrust begon met bezettingen in Amsterdam, uiteindelijk ook van het Maagdenhuis. Om zich te verspreiden naar andere steden hoewel nooit met dezelfde intensiteit als aan de Universiteit van Amsterdam.

Mogelijk viel de opkomst hoger uit door de vereenvoudiging van het stemsysteem.

Naar aanleiding van de protesten kreeg de universitaire medezeggenschap in de Tweede Kamer wel meer macht.

Ook in Wageningen werden protestbewegingen opgericht, zoals RethinkWUR en de Nieuwe Universiteit (DNU) Wageningen. De omvang van dit activisme was vanaf het begin beperkt. En in januari constateerde Resource al dat het academische protest in Wageningen grotendeels was uitgedoofd. Recentelijk organiseerde DNU Wageningen samen met allerlei verenigingen een protest tegen avondcolleges.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.