Wetenschap
Ultra

Biodiversiteit

Vrede in Colombia is goed voor de biodiversiteit op de planeet. Wetenschappers verwachten de ontdekking van ontelbare nieuwe soorten. De jungle van Colombia wordt gezien als een van de soortenrijkste plekken op de wereld, maar door de burgeroorlog heeft het onderzoek een halve eeuw stilgelegen. Er staan al 22 door de regering georganiseerde wetenschappelijke expedities…

Multimediaal

Tv-kijken en tegelijk met je telefoon spelen, is slecht voor je schoolcijfers. Blijkt uit studie van de universiteit van Toronto. Media-multitaskers hebben een slechter werkgeheugen en zijn impulsiever. De onderzoekers houden wel een slag om de arm. Het mediagedrag kan ook het gevolg zijn van een slechter werkgeheugen en impulsiviteit. Kip en ei dus.

Geluk (1)

Drinken maakt ons gelukkiger. Dat blijkt uit Mappiness, de Engelse voorloper van de HappyHier app van Alterra. Via de app laten mensen weten hoe gelukkig ze zijn, wat ze doen en met wie ze dat doen. Als mensen drinken, scoren ze qua geluk gemiddeld tien punten hoger op een schaal van een tot honderd, ontdekten wetenschappers van de London School of Economics. Maar is dat ook niet kip en ei?

Geluk (2)

Oftewel, gaan we misschien drinken als we ons gelukkig voelen? De onderzoekers denken van niet. Gecorrigeerd voor de activiteiten die mensen doen en het gezelschap waarin ze verkeren, blijkt alcohol nog steeds significant gelukkiger te maken. Het effect is wel groter als we drinken bij vervelende activiteiten dan bij plezierige bezigheden. Hier past wel een waarschuwing van de wetenschappers: het effect is niet lineair. Oftewel: geniet, maar drink met mate.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.