Organisatie
Landbouw

Van Dam opent Dairy Campus

Met een druk op de knop en een high five met een uiterst jonge boer opende staatssecretaris Martijn van Dam vanochtend de Dairy Campus in Leeuwarden. ‘We moeten ons onderscheiden – met innovatie.’
Albert Sikkema

<foto:Hoge Noorden>

Van Dam wil van Dairy Campus weten hoe de koeien kunt prikkelen om meer naar buiten te lopen, want de koe in de wei maakt deel uit van het succesvolle Nederlandse exportproduct Zuivel, vond de staatssecretaris. Hij wordt enthousiast van de mestvergistingstechniek Aeromix, die zorgt voor bio-energie en de ammoniakuitstoot halveert. Hij ziet graag een natuur-inclusieve landbouw waarin het bedrijfssysteem van de melkveehouder de weidevogels in stand houdt. Om koploper te blijven, heb je dit soort informatie en innovatie nodig, vond Van Dam.

De 550 koeien op de Dairy Campus leveren niet primair melk, maar kennis, stelden meerdere sprekers tijdens de opening. Daarom werden ‘de dames’ ook ‘werkneemster’ genoemd. ‘We hebben reuring en nieuwe ideeën nodig’, vertelde directeur Martin Scholten van de Animal Sciences Group de ruim vierhonderd genodigden uit de sector. ‘We zoeken nieuwe samenhang tussen technologie en natuur’, stelde bestuurslid Arthur Mol van Wageningen UR. ‘We hebben deze experimenteerplek nodig’, vond LTO-bestuurder Kees Romijn.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.