Organisatie
Nieuws

Proef avondcolleges gaat door ondanks protest

Zo’n tweehonderd studenten protesteerden vanmiddag tegen avondcolleges. Desondanks gaat de proef met deze maatregel door. Rector Mol kwam studenten wel op enkele punten tegemoet.
Rob Ramaker

‘De uni is geen Albert Heijn’, valt te lezen op één van de spandoeken. Bij Atlas hebben zich vanmiddag in de lunchpauze zo’n tweehonderd studenten verzameld. Spreker na spreker verkondigt dezelfde boodschap. Avondcolleges zullen hun activiteiten negatief beïnvloeden. Ze willen dat de universiteit niet naar dit middel grijpt. Of zoals Dorina Lauber, voorzitter van studentenkoor- en orkest WSKOV, het zegt: ‘Don’t make the music stop.’

Rector Arthur Mol kon bij het protest niet aanwezig zijn omdat hij de ambassadeur van Laos ontving. Hij benadrukte echter dat de actie niets verandert aan zijn voornemen een pilot te houden met avondcolleges. Wel wil hij hierbij goed luisteren en overleggen met de studentenraad.

Formeel is geen toestemming nodig van de studentenraad voor de proef, maar zij overleggen wel met de universiteit over de opzet .

Na het protest gingen de raad en rector daadwerkelijk in gesprek, terwijl vanaf de publieke tribune een groot aantal studenten toekeken. De universiteit wil in periode 1 en 2 van het volgend collegejaar experimenteren met avondcolleges tussen half 7 en 9 uur. Dit moet helpen de groeiende studentenaantallen op te vangen. Formeel is geen toestemming nodig van de studentenraad voor de proef, maar zij overleggen wel met de universiteit over de opzet.

Mol snapt dat studenten niet enthousiast worden van avondcolleges maar ziet geen alternatief. ‘We gaan de groei met drie lijnen opvangen’, zegt hij. ‘Slimmer roosteren en ruimte gebruiken, onderwijsinnovatie en extensie van onderwijsschema. En ik denk dat we die alle drie nodig hebben.’

De rector zegde vandaag wel enkele zaken toe. Zo krijgen nieuwe eerstejaars niet onmiddellijk te maken met avondcolleges. Ook beloofde hij kritisch te kijken of ’s avonds wel op voldoende plekken eten te krijgen is. De studentenraad benadrukte ondertussen het belang van duidelijke communicatie. Ook willen de studentenpolitici dat goed wordt gekeken naar alternatieve mogelijkheden om groei op te vangen.

Mol snapt dat studenten niet enthousiast worden van avondcolleges maar ziet geen alternatief

Op de grote lijnen lijken studenten en universiteit soms een geheel andere taal te spreken. Zo vroeg de studentenraad zich hardop af of de universiteit überhaupt nog wel moet groeien. Waarom niet stoppen met promotie? De rector vindt echter dat de universiteit in principe open moet staan voor alle scholieren. Ook zou de universiteit helemaal niet naar groei streven, maar deze alleen accommoderen.

Geprikkelder reageert hij op de suggestie dat de uitkomst van de pilot al vast zou staan. ‘We willen er van leren, we nemen de uitkomst serieus.’ Een onafhankelijk bureau moet de effecten van avondcolleges gaan bekijken.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.