Wetenschap
Politiek

Pleidooi voor minister van Voedsel

Moet Nederland een minister van Voedsel krijgen? Ja, vindt docent Herman Lelieveldt. Hij komt het vandaag uitleggen bij Studium Generale in Wageningen.
Albert Sikkema

Lelieveldt doceert politicologie op het University College Roosevelt in Middelburg en is auteur van het boek ‘De Voedselparadox – De zoektocht naar beter eten’. Bedrijven, burgers en de overheid willen allemaal een beter voedselsysteem, betoogt Lelieveldt, maar in de praktijk lukt het hen niet die te realiseren. Het lukt ons niet obesitas terug te dringen en de suikerconsumptie te matigen en het aantal plofkippen te verminderen op de door de lage kostprijs gedreven voedselmarkt. Een minister van Voedsel moet hier regelend optreden, vindt de politicoloog.

Eerder vond de Wageningse hoogleraar Bestuurskunde Katrien Termeer een nieuwe voedselminister een aantrekkelijk idee in Resource, maar waarschuwde ze ervoor om geen nieuw ministerie van Voedsel te creëren. Zo’n nieuw ministerie leidt alleen maar tot politiek gedoe en intern geneuzel, waarschuwde ze. Nederland kan beter een voedselbeleid ontwikkelen met behulp van een soort Deltacommissie, oordeelde Termeer.

Ook Lelieveldt wil geen reorganisaties van Haagse ministeries. Hij wil een minister die de voedselproblemen integraal aanpakt en die collega-ministers op het spoor van een duurzaam voedselbeleid zet, betoogde hij onlangs in NRC Handelsblad. Zo’n nieuwe minister zou bijvoorbeeld een suikertaks kunnen afkondigen om obesitas en diabetes terug te dringen.

Lelieveldt spreekt vanavond over de Voedselparadox in Impulse, vanaf 20.00 uur. Studium Generale organiseert de avond.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.