Organisatie
Nieuws

WUR presenteert boek met talentvolle vrouwen

Wageningen UR presenteert vanmiddag een portrettenboek met 22 vrouwelijke talenten. Hun verhalen zijn bedoeld om jonge medewerkers te inspireren

Beeld: Henk van Ruitenbeek

De presentatie vindt plaats na een lezing van Nobelprijswinnaar Ada Yonath (Scheikunde, 2009) in Orion.

Zowel Wageningen Universiteit als DLO kampen met een ondervertegenwoordiging van vrouwen in de (wetenschappelijke) top. In het strategisch plan neemt Wageningen UR zich daarom voor diverser te worden. Zo moet in 2020 één op de vier hoogleraren vrouw zijn.

Het boek met 22 portretten mikt vooral op jonge medewerkers, zoals PhD-studenten en postdocs, zegt Kristina Raab, projectmanager bij corporate human resources. Zij maken bepalende keuzes voor hun verdere carrières. Raab hoopt dat zij veel kunnen leren van onderzoekers die succesvol in de wetenschap bleven of leidinggevende zijn geworden.

Het boek met 22 portretten mikt vooral op jonge medewerkers, zoals PhD-studenten en postdocs

Komende tijd wordt het boek uitgedeeld aan onder meer directeuren, managers en hoogleraren. Raab hoopt dat zij het boek actief bij de doelgroep onder de aandacht brengen. De keuze voor een ‘ouderwets’ boek zal juist een kracht blijken, verwacht Raab. ‘Online kun je informatie makkelijk verspreiden, maar ook net zo makkelijk weg swipen. Dit boek ligt straks in Impulse, de bibliotheek en afdelingsruimtes voor iedereen om door te bladeren.’

De 22 geportretteerden, waaronder Marleen Kamperman en Judith van der Horst (zie onder), moeten een dwarsdoorsnede van de organisatie vormen. ‘WU en DLO, internationaal en niet-internationaal, ondersteunende staf en wetenschappelijke staf’, zegt Raab. ‘Het is dan ook zeker geen uitputtende lijst van al het vrouwelijk talent in Wageningen UR.’

Naast het portrettenboek organiseerde de WUR al eerder diversiteitsworkshops. Deze trokken tot dusver zo’n 270 mensen. Ook kregen al dertig vrouwelijke talenten begeleiding van een coach.

Judith van der Horst, groepshoofd bij Food & Biobased Research

‘We kunnen altijd rolmodellen gebruiken om jonge meiden te inspireren en motiveren. Dat gaat niet alleen over de inhoud maar ook over praktische zaken; Hoe speel je het spel bijvoorbeeld mee als je in een mannenbolwerk belandt?

‘Zelf heb ik altijd rolmodellen gehad. Hinder heb ik alleen maar indirect ondervonden. Dat je de enige vrouw bent in een overleg. Ook ben ik al eens aangezien voor secretaresse of gevraagd koffie te halen, puur omdat ik een vrouw ben. Het is volgens mij vooral belangrijk dat mensen hun hart volgen. Je zult soms moeten knokken, soms weerstand ondervinden, maar als je je passie volgt, kom je op de positie die je hebben wilt.’

2525763841_7f1c1501a5_b.jpg

Marleen Kamperman, universitair hoofddocent bij Fysische chemie en kolloïdkunde.

‘Het hoefde niet per se in de vorm van een boek maar het is goed dat de universiteit zich over dit issue uitspreekt. Studenten kunnen dit als een adressenboek gebruiken om op iemand af te stappen. Zelf denk ik dat er nog steeds behoefte is aan vrouwelijke rolmodellen. Vrouwelijke PhD’s spreken me nog regelmatig aan om te vragen wat de handigste tijd is om kinderen te krijgen. Zij krijgen vaak te horen dat je in het tenure tracksysteem zo hard moet werken, dat het gekkenwerk is. Natuurlijk werk je harder dan de gemiddelde Nederlander, maar ik wil hen meegeven dat een normaal leven, met gezin, mogelijk is.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.