Wetenschap
Onderzoek

Entomologe Fatouros krijgt Vidi-beurs [Update]

Onderzoekster Nina Fatouros heeft een Vidi-beurs gekregen van wetenschapsfinancier NWO. Het gaat om 800 duizend euro waarmee ze de komende vijf jaar haar eigen groep kan opzetten.
Rob Ramaker

Fatouros onderzoekt hoe koolplanten zich verdedigen tegen vraatinsecten. Deze insecten zorgen voor veel economische schade aan gewassen. Sommige wilde planten blijken dit echter te voorkomen door de eieren van insecten te doden. Komende jaren wil Fatouros gaan uitvinden hoe dit systeem werkt. En, zo hoopt ze, deze kennis toepassen om belangrijke gewassen te beschermen tegen vraat.

Fatouros werkte de afgelopen jaren bij de leerstoelgroep Entomologie aan de interactie tussen planten en plaaginsecten. Maar sinds een maand heeft ze via het tenure track beleid een ud-positie bij de groep Biosystematiek. Daar kan ze nu een eigen groep ontwikkelen.

De belangstelling voor de Vidi-beurs van NWO blijft onverminderd hoog. Van de ingezonden voorstellen werd slechts 15 procent beloond; dat zijn 87 onderzoekers. Vorig jaar werd nog 17 procent beloond. Voorstellen van vrouwen werden bijna even vaak gehonoreerd als die van mannen. Dit is een heikel punt, sinds discussie ontstond of de zogeheten vernieuwingsimpuls van NWO vrouwen achterstelt. Wel krijgen veel meer mannen (60) dan vrouwen (27) een Vidi omdat ze in groteren getale aanvragen hadden gedaan.

Vorig jaar haalde Wageningen maar liefst zes Vidi-beurzen binnen, een recordjaar. In de jaren daarvoor waren dat er vijf (2012), drie (2014, 2011) en twee (2013).

UPDATE:

Niet één maar twee Vidi-beurzen komen naar Wageningen. Naast Nina Fatouros krijgt ook Jeroen van der Heijden een Vidi-beurs. Deze bouwkundige werkt momenteel als Associate professor aan de Australian National University. Zijn voorstel heeft hij echter ingediend met Wageningen University. Hij wil onderzoek gaan doen aan klimaatbestendige steden. Welke vormen van bestuurlijke samenwerking zijn bijvoorbeeld het effectiefst in het opvangen van klimaatverandering. Van der Heijden heeft niet eerder in Wageningen gewerkt.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.