Wetenschap
Nieuws

SP ageert tegen ‘wc-eend wetenschap’

De Socialistische Partij (SP) voerde tijdens de lunch actie tegen zogeheten wc-eend wetenschap. Studenten en medewerkers werden in Orion uitgenodigd voor een debat over de toekomst van vrije wetenschap.
Rob Ramaker

In the Spot debatteert Jasper van Dijk, Tweede Kamerlid namens de SP, volgende week donderdag met wetenschappers Bas Arts en Leon Pijnenburg en student Suzanna van der Mee.

De SP is bezorgd of er nog voldoende fundamenteel en onafhankelijk onderzoek plaatsvindt in Nederland, zegt Sandra Beckerman. De overheid geeft hier relatief steeds minder geld aan uit. Bovendien heeft een groot deel van de wetenschappers geen vast contract en bijbehorende baanzekerheid. Het maakt onderzoekers, zegt Beckerman, kwetsbaar ten opzichte van (commerciële) opdrachtgevers.

Dit is geen protest tegen Wageningen UR

Sandra Beckerman (SP)

In het slechtste geval zou dit tot wc-eend wetenschap leiden (‘wij van wc-eend adviseren wc-eend’). Ook aan Wageningen UR zou dit voorkomen. Beckerman verwijst naar een onderzoek naar statiegeld dat uiteindelijk ondermaats werd bevonden. Ook gaf toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken toe dat er teveel bemoeienis kwam vanuit het ministerie.

‘Toch is dit geen protest tegen Wageningen UR’, zegt Beckerman. Zij wil juist de input van studenten en medewerkers. Daarmee wil de partij in Den Haag de randvoorwaarden voor de vrije wetenschap verbeteren. ‘Dit is een ludieke eend’, zegt Beckerman. wijzend naar de eend waarmee ze langs de zonnende studenten trekt.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.