Organisatie
Politiek

‘Amsterdam is gewoon Wageningen-West’

Premier Rutte pleegt hoog op te geven van het wereldwijde imago van de Wageningse universiteit. Hij gaf weer een knap staaltje ten beste bij de opening van de Innovation Expo in Amsterdam op 14 april.
Albert Sikkema

<foto: Rutte tijdens zijn werkbezoek aan Wageningen UR in 2014>

Nederland moet zich, bij het aanpakken van grote problemen als de zeespiegelstijging en het wereldvoedselprobleem, opstellen als één grote samenwerkende stad, vertelde de premier in zijn openingsspeech. ‘Als Amsterdam op handelsmissie gaat en kansen ziet voor voedsel en landbouw belt burgemeester Van der Laan gewoon de rector van de Wageningen Universiteit om mee te gaan. Dan kun je zeggen: Wageningen is geen Amsterdam. Maar op wereldschaal is Amsterdam natuurlijk gewoon Wageningen-West’, vertelde Rutte tijdens de opening.

Rutte maakt wel vaker grappige toespelingen op de wereldwijde faam van Wageningen, meestal nadat hij op handelsmissie in het buitenland is geweest. Tijdens een werkbezoek aan Wageningen UR in 2014 vertelde Rutte dat hem tijdens bezoeken aan China en Indonesie was gebleken dat Wageningen echt tot de wereldtop behoorde. ‘Met stijve nek wordt tegen Wageningen opgekeken.’

Een jaar eerder stelde hij tijdens de H.J.Schoo-lezing in Amsterdam: ‘In de landbouw hebben we onder Mansholt de slag gemaakt naar schaalvergroting en zijn we nu, met Wageningen voorop, wereldkampioen in voedseltechnologie. De baas van de Universiteit van Wageningen is de helft van zijn tijd in het buitenland. En in Beijing of Shanghai praat niemand over Harvard, maar Wageningen kennen ze allemaal.’

De samenwerking tussen de gemeente Amsterdam en Wageningen UR, waar Rutte aan refereert, ontstond in het vliegtuig tijdens een buitenlandse handelsmissie tussen de Amsterdamse burgemeester Van der Laan en toenmalig collegevoorzitter Aalt Dijkhuizen van Wageningen UR. Een van de vruchten uit dat contact is het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS), het instituut voor grootstedelijke vraagstukken waarin Wageningen UR samenwerkt met de Delftse universiteit en het Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.