Student

Studentenraad verliest geschil om bestuursbeurzen

De Landelijke Geschillencommissie heeft het universiteitsbestuur gelijk geven in de discussie over de FOS-vergoeding, de financiële compensatie voor studentbestuurders. Dat betekent dat de universiteit haar plannen kan uitvoeren.
Linda van der Nat

Vorige week maakte de Geschillencommissie haar uitspraak bekend. Daarin staat dat de commissie toestemming heeft verleend aan het instellingsbestuur om ‘de in het geding zijnde onderdelen van het Profileringsfonds vast te stellen’. Volgens Simon Vink, woordvoerder van het raad van bestuur, betekent dit ‘niets meer en niets minder’ dat de universiteit het voorgenomen besluit kan doorvoeren. ‘Tenzij de studentenraad in beroep gaat.’

Vanaf komend collegejaar zullen studenten die een erkende bestuursfunctie bekleden voor studenten-, sport- of studievereniging een beurs krijgen van 320 euro per maand. Er komt geen OV-vergoeding voor tweedejaars masterstudenten van Social sciences.

Dit proces loopt al een jaar, we hebben er veel energie in gestoken en dan is dit niet het ideale resultaat.

Marieke Kil, studentenraadslid namens VeSte

De studentenraad is teleurgesteld over de uitspraak. ‘Dit proces loopt al een jaar, we hebben er veel energie in gestoken en dan is dit niet het ideale resultaat’, aldus raadslid Marieke Kil (VeSte). De raad gaat overleggen wat de volgende stap wordt. ‘De Commissie heeft ons gelijk gegeven dat een OV-vergoeding voor masterstudenten van Social sciences redelijk zou zijn. Maar wat betreft de hoogte van de bestuursbeurs vond ze de argumenten van de universiteit redelijker en dat vond de commissie zwaarder wegen. Dat resulteerde in de vervangende instemming. We gaan nu met elkaar en met onze advocaat bespreken wat we met deze uitspraak gaan doen.’

Wat de raad van bestuur betreft is het FOS-dossier met de vervangende instemming van de Geschillencommissie nu afgesloten. Vink: ‘De RvB wacht de beroepstermijn af en gaat daarna het voorgenomen besluit omzetten in een definitief besluit.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.