Organisatie
Nieuws

Green Office start campagne voor ‘groen’ computergebruik

Hoe werk je zo zuinig mogelijk op je laptop, pc of device? Een campagne van Green Office wijst medewerkers en studenten van Wageningen UR komende maand op ‘groen’ gedrag.
Rob Ramaker

Foto: Open Knowledge

UseITSmartly, zoals de campagne heet, werd vrijdagmiddag gelanceerd in the Spot. Green Office vertoonde een film over zuinig omspringen met grondstoffen en hield een quiz over zuinig IT-gedrag. Flyers die komende maand worden uitgedeeld, geven medewerkers en studenten zeventien tips voor ‘groene’ gedragingen. Veel hiervan is logisch. Denk aan het afsluiten van computers die je niet gebruikt of het lezen van documenten van een scherm in plaats van printpapier. Green Office tipt echter ook het installeren van energiezuinigheidsapps en het gebruiken van zuinige zoekmachines als Blackle, die een donkere achtergrond hebben.

‘Mensen moeten zich bewust worden dat ze met kleine dingetjes al een verschil kunnen maken’, zegt Roos Akkerman van Green Office. Dit inzicht is de eerste stap naar echte gedragsveranderingen. ‘Dat is natuurlijk de echte ambitie.’ Harde cijfers over de impact van verschillende tips op energiegebruik heeft Akkerman (nog) niet. GreenOffice heeft echter plannen voor meer IT-projecten. Bijvoorbeeld om te kijken hoe groen de werkwijze is van de IT-afdeling van Wageningen UR.

Mensen moeten zich bewust worden dat ze met kleine dingetjes al een verschil kunnen maken

Roos Akkermans, Green Office

Deze afdeling draagt de campagne een warm hart toe, zegt Stephen Janssen, service level manager bij FB-IT. ‘We zijn een duurzame universiteit en houden daar, bijvoorbeeld bij de aankoop van nieuwe producten, rekening mee.’ Behalve de apparatuur bepaalt ook het gedrag van gebruikers het energiegebruik, zegt Janssen: ‘Je moet daar zuinig mee omspringen. Zet je pc en laptop ze dus uitwanneer je ze niet gebruikt.’Vooraf heeft FB-IT ook meegedacht over de tips en de afdeling organiseert tijdens de actiemaand een excursie naar het datacentrum Hyperion. De tips komen echter niet op alle startschermen van WUR-pc’s als reminder, zegt Janssen. ‘Dat is technisch mogelijk maar er zijn heel veel boodschappen die we als organisatie naar onze medewerkers willen sturen. Voor je het weet willen Resource en intranet dit ook.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.