Student
Onderwijs

Student geeft college over Maya’s

Biologiestudent Boyan Flier geeft volgende week woensdag in WUtalks college over zijn passie: de klassieke Maya-cultuur. ‘Er valt zoveel over te vertellen, ik vrees dat ik aan anderhalf uur niet genoeg heb.’
Linda van der Nat

Foto: Sven Menschel

Niets op zijn studentenkamer verraadt dat Biologiestudent Boyan Flier een fascinatie heeft voor de klassieke Maya-cultuur. Meer dan een poster en twee zelfgemaakte tekeningen hangt er niet. ‘Goede replica’s zijn lastig te krijgen en daardoor erg duur’, legt de vijfdejaars student uit.

Al sinds zijn middelbareschooltijd verdiept Boyan zich in de Maya’s, een oude, indiaanse beschaving uit Midden-Amerika. Een beschaving die bekend staat om het feit dat deze als enige een volledig ontwikkeld schrift had in de tijd voor de ontdekkingsreizen van Columbus. Boyans interesse was zelfs zo sterk, dat hij zichzelf dit schrift eigen maakte. ‘Een behoorlijk tijdrovende en complexe klus.’

Op 6 april vertelt hij in een avondcollege in Orion over zijn passie, in het kader van WUtalks, een collegereeks waar studenten, medewerkers en alumni de kans krijgen om hun hobby te delen met anderen. Boyan is de tweede student die college geeft over zijn passie. Sterrin Smalbrugge ging hem voor. Ruim vijfhonderd mensen kwamen half februari op haar reptielencollege af; een moeilijk te evenaren aantal. Het maakt Boyan niet uit. ‘Of er nu vijfhonderd of vijf mensen op mijn college af komen, ik vind het al mooi dat ik hierover kan vertellen.’

Jungle

Het mooie van de klassieke Maya-cultuur? Boyan hoeft er niet lang over na te denken. Dat dit volk, met techniek uit het stenen tijdperk, middenin de ontoegankelijke jungles van Guatemala, Mexico, Belize en Honduras in staat was om steden te bouwen voor honderdduizenden mensen, met indrukwekkende piramides en paleizen. Dat ze een volledig ontwikkeld schrift hadden en hoogontwikkelde kunst en wetenschap. ‘Er valt zoveel over te vertellen, ik vrees dat ik aan anderhalf uur niet genoeg heb.’

Het ironische is, zoals hij het zelf zegt, dat hij zelf nog niet is afgereisd naar Midden-Amerika. ‘Het staat hoog op mijn to-dolist, maar het is er nog niet van gekomen. Ik wil echt minimaal een half jaar weg, en dan van de gebaande paden af. Natuurlijk bezoek ik ook de toeristische plekken zoals Tikal in Guatemala en Chichén Itzá in Mexico, maar het liefst ga ik naar de meer achterafplekken waar je pas na een jungletocht van twee dagen komt. De sfeer proeven, in het echt zien hoe zo’n stad is opgebouwd. Ik wil alle informatie die ik uit boeken en wetenschappelijke publicaties ken tot leven laten komen.’

Tijdens zijn college gaat Boyan in op de bloeitijd en de ineenstorting van de klassieke Maya-cultuur. ‘Het politieke landschap van de Maya’s was erg verdeeld. Elke stadstaat had zijn eigen koning of koningin en er was veel onderlinge rivaliteit. Ze waren constant tegen elkaar aan het opbieden: meer kunst, mooiere kunst, meer monumentale architectuur, meer rituelen. Uiteindelijk gingen ze ten onder aan hun eigen succes. Oorlogen, droogte en roofbouw op het regenwoud zorgden ervoor dat de mensen het centrale laagland verlieten en naar de hooglanden en naar Yucatán trokken. Daar ontstond vervolgens wel weer een korte bloeiperiode, maar door komst van de Spaanse conquistadores werden ook deze volken vervolgens onderworpen.’

Datum

: woensdag 6 april 2016

Locatie

: Orion

Tijd

: 20:00–22:00 uur (inloop vanaf 19.30)

Aanmelden

: wageningenur.nl/wutalks

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.