Organisatie
Internationaal

Diner met Europarlementariërs

Een tiental leden van het Europees Parlement bracht op 30 maart een bezoek aan Wageningen UR. Ze gingen dineren met de Wageningen Ambassadors en bestuurders van Wageningen UR.
Albert Sikkema

Foto: Remo Wormmeester

Het diner maakte deel uit van een 3-daagse tour door Nederland, waarop de parlementsleden kennisbedrijven en nieuwe technologie bezichtigden. ‘Nederland loopt voorop in de EU’, vertelde medeorganisator en Europarlementariër Jan Huitema (VVD). ‘We laten innovatieve bedrijven zien en praten over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van landbouw, milieu en voeding om na te gaan of de Europese wetgeving nog wel up-to-date is.’

De Europarlementariërs, die medewerkers en vertalers bij zich hadden, kwamen uit Griekenland, Polen, Italië, Frankrijk en Spanje. Ze spraken in Wageningen onder meer over nieuwe veredelingstechnieken, nu de EU moet bepalen of die technieken onder de GMO-wetgeving moeten vallen. Huitema verwachtte ook discussie over het succesvolle Nederlandse beleid om het antibioticagebruik in de veehouderij terug te dringen.

Verder maakten de parlementariërs kennis met biologische gewasbescherming bij het bedrijf Koppert, de milieu- en welzijnsvriendelijke Rondeel-stal voor kippen en het Nederlandse ‘mineralenconcentraat’ bij een mestverwerkingsfabriek. Huitema lobbyt in Brussel voor wetgeving die veehouders in staat stelt om dit mineralenconcentraat uit dierlijke mest als kunstmestvervanger te mogen gebruiken.

Het Europese bezoek aan Wageningen viel samen met een meeting van de Wageningen Ambassadors, de club van invloedrijke afgestudeerden. Daarop werd besloten tot een gezamenlijk diner voor de parlementsleden en de ambassadeurs in Orion. Jan Huitema, Europarlementariër en alumnus, was de verbindende schakel.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.